2013. április 29., hétfő

A leleményes Hugo Cabret


„Ha valaha is kíváncsi voltál, honnan jönnek az álmok, amikor alszol, hát csak nézz körbe. Itt készítjük őket.”

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

Regény képekben és szövegben


Hugo Cabret története felnőtt korom kedvenc ifjúsági regény lett. Valami fantasztikus hangulata van a szöveget felváltó, képregényszerű, oldalakat megtöltő fekete-fehér rajzoknak. Maga a sztori egy kicsit fantasztikus, olyan hátborzongatóan izgi, 10-12 éves koromban odalettem volna érte! Még így felnőttként is tetszett... Maga a könyv több mint 500 oldalas, ám a ritkás szöveg és az író saját rajzai (szám szerint 284 darab) miatt pár óra alatt befalható. 
Hugo Cabret egy különleges kisfiú, aki tragikus körülmények között jut árvaságra, és szokatlan módon kerül a párizsi pályaudvar egyik eldugott szobájába lakóként, ahol egy nagy titkot igyekszik felderíteni...



A magyar kiadás egyébként szerencsére pont olyan, mint a külföldi, nagyon igényes, olyasmi, mint egy régebbi típusú meséskönyv. Kevés könyvre mondanám azt, hogy érdemes belőle birtokolni egy példányt, de ez szerintem pont egy olyan. Még az illata is különleges, de tényleg!

És hogy kiknek ajánlom? Gyerekeknek, fiataloknak, gyermeklelkű felnőtteknek, mindenkinek, aki szereti az izgalmas, mesés kalandokat.
A könyvből film is készült A leleményes Hugo címmel, mely nagyon jó kis családi kikapcsolódás lehet(itt-ott eltér a könyv történetétől, például három szereplővel is bővül a sztori - de mivel kutyák, így azt hiszem, ez megbocsátható :))




10/10

1 megjegyzés:

Kíváncsian várom a gondolatodat!