2011. április 5., kedd

Régi idők hölgyeiAnyukám nagy gyűjtögető, ráadásul nem is akármiket gyűjt: babákat (és még minden egyéb különleges és szép holmit). Nyugodtan indíthatna egy blogot a szerzeményeinek és ötletes alkotásainak, biztosra mondom, hogy lenne közönsége.

Tegnap egy nagyon érdekes babasorozatra hívta fel a figyelmemet. Babák, melyeket a világirodalom nagy nőalakjairól mintáztak. És egyszerűen gyönyörűek! A frizurájuk, ruhájuk utolsó hajtókája, a kiegészítók, mind-mind korhűek és kidolgozottak.

És hogy kiket is mintáztak meg? 
Íme a lista a szépséges 12-esről: 

Emma Bovary a Bovarynéból (Gustave Flaubert)

Marguerite Gautier, aki maga A kaméliás hölgy (ifjabb Dumas)


Constance Chatterley, aki szeretőjéről híres (David H. Lawrence: Lady Chatterley szeretője)


Margaret Schlegel, a Szellem a házban hősnője (E.M. Forster)


Elizabeth Bennet a Büszkeség és balítélet férjvadászatából (Jane Austen)


Anna Karenina, aki Tolsztoj keltett életre (és ha nagy nehezen választásra szánnám magam, akkor ez lenne a leggyönyörűbb darab!)


Nora Helmer a Babaházból (Henrik Ibsen)


Jane Eyre, a szegény tanítónő sem maradhat ki  a legendás hölgyek közül (Charlotte Bronte) 

Szonya a Bűn és bűnhődés megindító sorsú szépsége (F. Dosztojevszkij)

Emma Woodhouse szintén Jane Austentől (Emma)


Élisabeth Fischer a Betti néniből (Balzac)

Lady Windermere stílusosan a kis legyezőjével kapott babaalakot Oscar Wilde a Lady Windermere legyezője című komédiábólAmi még ennél is fontosabb: hogyan lehet ezekhez a babákhoz hozzájutni? Borzasztóan nehezen. Egyedül újságárusoknál lehet kapni, ráadásul nem is eget rengető áron (darabja 990 forint), viszont sajnos körutam során azt tapasztaltam, hogy sok helyen nem is hallottak róla, máshol pedig jót mosolyogtak, hogy mennyien keresik, de csak 1-2 darab szokott hozzájuk érkezni, ráadásul egy újságos stand 2-3 fajtánál többet még nem is látott közelről. Természetesen az élelmes pénzhajhászok már fel is találták magukat, és az interneten több ezer forintért árulják gyűjtőknek a megkaparintott darabokat.

Nem terveztem reklámozni ezeket a babákat, mégis azt tettem, hiszen olyan sok könyvimádót ismertem meg az utóbbi évben (mióta a könyvesblogomat életre keltettem), hogy talán akad közöttetek más is, akit lenyűgöznek ezek a szépséges porcelánbabák!