2010. március 22., hétfő

Gárdonyi Géza: Ida regénye




Elolvastam: 2010. március 22.

Második Gárdonyi könyv, amit életemben olvastam. Mindenkinek az Egri csillagok jut eszébe az íróról, amit nagyrészt nem szerettünk, mivel a kötelező olvasás fogalmával párosítjuk. De azon többségében átrágódunk rajta, némelyek legyűrik ellenérzéseiket és meg is szeretik. De azért érdemes felnőttkorba újraolvasni - önszántunkból. (Megj.: Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a kötelező olvasás ellen vagyok: nem. Hiszem tudom, hogyha opcionális választás lenne, akkor kevés fiatal se venné a kezébe... sajnos!)
Nade most az Idáról. Ez egy romantikus történet, igazi Júlia/Romana-regény egy nagy író tollából, visszahelyezve a világháborúk előtti gyönyörű évekbe. Azért persze nagyon színvonalas, nehogy valaki rohanjon az újságosnál venni egy Romana-füzetet, hogy kielégítse a kíváncsiságát....
Ida egy nehéz sorsú lány, elég gáz szociális háttérrel. Édesanya elhalálozott, apa a pillanat örömeinek él, így Idát zárdában apácák nevelik fel, akik pedig, mint tudjuk akkor sem, és ma sem e földön járnak, tehát a világi jártasságokra nemigen tudják megtanítani. Ettől függetlenül egy különleges művelt, ám prűd kisasszonyt hoznak ki belőle, akinek helyén van az igazságérzete. Emiatt is teszik ki a zárdából egy kisebb bonyodalom kapcsán, és mehet haza a családjához. Ahol persze a zárda előtti felállást találja, fűszerezve azzal, hogy apa rászánja magát a nősülésre: Ida nála fiatalabb gyermekkori barátnőjét készül éppen elvenni, aki persze nem valami erkölcsös életvezetésről tanúskodik (példának okáért említsük az asztalon táncikálást).  Így Ida férjhezmenetele kézenfekvő megoldásnak látszik, akadály nincs, mert apu az üzletre azért odafigyelt, és szép kis vagyonnal rendelkezik, mint Ó Péter borkereskedő.
Férjjelölt viszont a határban sincs. Apunak sürgős a probléma, így újsághirdetést ad fel, őszintén leírja, hogy nagy hozomány -szép kisasszony eladó. Jelentkezik is egy másik nehéz sorsú delikvens: Balogh Csaba szép szál fiatal legény a gáton, aki feltörekvő festő, mellette nagy igazságérzettel rendelkező újságíró és érzőszívű fivére butácska-egyszerű lánytestvérének., akinek pénzre van szüksége mindennapi életének fenntartásához. Kézenfekvő a házasságuk, ám Ida minden érzelem nélkül, egyszerű polgári szerződésnek gondolja a dolgot, és élnek tovább, mint idegenek a közös házban - mivel Ó Péter ehhez kötötte Ida hozományának a nagy részét: 1 év 1 fedél.
Nade hogy ebből, mi sül ki, azt az érdeklődők kíváncsiságára bízom: olvassátok el, mert érdemes! Amúgy nekem a regény első fele jobban tetszett. A második felében kicsit soknak éreztem a vívódást, de végülis kellett a kibontakozáshoz... :)
A karakterekről annyit, hogy nekem Csaba volt a szimpatikusabb, mivel én szeretem a földön 2 lábbal álló embereket. Ida is aranyos, de néha az ember túlzásnak érzi  az elvárásait és az elveit.
A többit Rátok bízom :)


9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!