2012. augusztus 9., csütörtök

Egész lényeddel



A gyászkutató és a saját gyásza. Élete szerelmét gyászolja Polcz Alain.

Polcz Alaine: Egész lényeddel


Nagyon szeretem Polcz Alaine-t, mert olyan emberi és őszinte. Tervezem, hogy minden könyvét elolvasom, ha csak módomban fog állni.
Az Egész lényeddel a Mészöly Miklóssal való szerelméről, azaz második házasságáról szól. A középpontban férje betegsége és az elvesztése áll. Megtudhatjuk mit érez és gondol, mivel küzd a gyászkutató, a tanatológus, a hospice-szolgálat édesanyja akkor, amikor ő kerül bele ebbe a kíméletlen helyzetbe.
Bevallom, nem nagyon követtem eddig Mészöly Miklós munkásságát, így az a sok utalás az írásaira, melyek a könyvben megjelennek, számomra kevéssé voltak érdekesek. De azt a konzekvenciát azért levontam, hogy Miklós sokszor írta ki magából a problémáit mesék formájában. És persze megint csak lehullott az égről a remény egy csillaga: létezik-e élethosszig tartó jó házasság? Egy odaadó, álhatatos asszony és Mészöly Miklós, aki olyan volt a házasságában, amilyen. Nem akarok ítélkezni, de nem biztos, hogy mindent megérdemelt, amit kapott.
Tudjuk-e vajon ki az, aki mellett nap, mint nap felébredünk reggel az ágyban és akit élethosszig szeretünk? Ismerjük-e lelkének minden rezdülését, a gondolatait, indítékait? Elcsodálkozhatunk, de ezek a kérdések Polcz Alaine-ben is gyökeret eresztettek...
Közben felbukkanak a családi barátok is, egytől egyig híres, ismert ember. Néha nem is tudjuk egészen pontosan, kiről van szó; mint jó ismerősnek, csak egy keresztnevet árulnak el nekünk - mintha úgyis tudnánk a szóban forgó személyről mindent, amit kell.
Nagyon őszinte könyv, fel kell kötni a gatyát előtte. Igazi Polcz Alaine.
Korábban az Asszony a fronton című könyvéről írtam.


10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!