2012. augusztus 15., szerda

A jég és a sötétség borzalmai



Expedíció és az észak meghódítása - a Ferenc József-föld felfedezése, évekig egy jégtáblába fagyva

Christoph Ransmayr: A jég és a sötétség borzalmai


Már tartogatom egy ideje a polcon ezt a könyvet, kevesen olvasták, viszont érdekesnek tűnt.
1872 márciusában egy Tegtthöf nevű hajó útnak indul az adriai tenger partjáról. Felfedezőket szállít messzi-messzi vidékre. Egy osztrák-magyar expedícióról van szó: az északi sarkon igyekeznek új földeket találni, az észak-nyugati átjárót kitapasztalni, ehhez pedig minden akaraterejükre és kitartásukra szükség lesz. A hajó parancsnokai, Carl Weyprecht és Julius Payer és a többiek, illetve a hajó matrózai naplójukban vezetik a borzalmas és évekig tartó utazás részleteit. Útjukat siker övezi: az újonnan felfedezett földet, melyen életnek alig van nyoma, Ferenc József-földnek keresztelik el. Nevet adnak minden hegynek, völgynek, dombnak. Ám hajójuk az északi vizeken belefagy egy óriási jégtömbbe, mellyel együtt tehetetlenül úszik egyre csak észak felé. Arra a vidékre, ahol télen sem olvadnak ki a jégmezők... Így akár örökre foglyok maradhatnak a jég és a sötétség birodalmában.
A történet egy másik szálon is fut: az olasz Mazzininek furcsa hóbortja van: megpróbálja az előbbi expedíciót rekonstruálni az 1980-as évek elején. Nem elég neki könyvekben, újságokban olvasni a felfedezők élményeiről, ő mindezt személyesen is át akarja élni. Érezni akarja a fagyos levegő illatát, érezni akarja azt a hideget, amiben az ember orra egy másodperc alatt a földön koppan, ha kitakarja. Így ő is elindul északra és egy kutatóhajó rendszeresen tengeri útjához csatlakozik. Ám ezzel nem elégszik meg, megy a saját feje után, és jól eltűnik a semmiben. Soha nem hallanak róla újra.
Ransmayr könyve nagyon érdekes, ráadásul fekete-fehér képekkel illusztrált könyv, tényleg nagyon szép. Nem egy könnyed nyári olvasmány, de izgalmassá teszik a szövegbe illesztett naplórészletek és egyéb információk. A Mazzini-szálat egy kicsit untam, de az osztrák-magyar expedíció nagyon érdekelt. 
Úgy látszik, nekem ezek a küzdelmes tengeri történetek bejönnek. A tutajos sztori is nagyon tetszett korábban (Thor Heyerdahl: Tutajjal a Csendes-óceánon). 

A Ferenc József-föld

Az írónak hazánkban megjelent három másik kötete is: A Kitahara-kór (egy második világháború utáni utópia története), Az utolsó világ (mely az ókori Rómában játszódik) és a Repülő hegy címmel (egy kelet-tibeti utazásról, a borítója gyönyörű!). 

Az expedícióról a Wikin.



 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!