2012. június 8., péntek

Lady Jane


A felemelkedés érdekében minden feláldozható?
Regény egy fiatal lányról, aki szerette a szépet, a tartalmasat és az okosat. És sosem akart királynő lenni.

Alison Weir: Lady Jane


Remek történelmi regény egy kevésbé ismert angol uralkodóról a Tudor-korban. Hogy miért tudunk Johanna királynőről viszonylag keveset? Ennek az oka egyszerű: uralkodása mindössze néhány napig (egészen pontosan 9 napig!) tartott... Tragédiája azonban megér egy misét...

Lady Jane Grey
Lady Jane a Dorset házaspár, a nagyravágyó Henry Grey és Frances Brandon - későbbi Suffolk herceg és hercegnő lányaként születik. Pechjére. Merthogy nagyravágyásuk közben elfelejtik szeretni, rendkívül szigorú, hideg légkörben nevelkedik a kicsi Jane két életben maradt testvérével Katherine-nel és a sérült Maryvel. Szülei a család további felemelkedésének lehetőségét látják benne, semmi mást. Ettől függetlenül a regény szerint Lady Jane igen finom, jószívű és érzékeny fiatallá cseperedik, melyben Ellen nevű dajkája ölelő és féltő karjainak nagy szerepe lehet. Származását tekintve anyai részről VII. Henrik dédunokája, így szülei méltán reménykednek a sokat ígérő kiházasításban. Lady Jane hamar megismerkedik a protestáns tanokkal, magáénak vallja az új vallás egyszerű és világos eszméit és puritán fiatalként él, elveihez élete utolsó perceiben is hű marad. Szülei és főként Northumberland herceg fondorlatai révén VIII. Henrik egyetlen életben maradt és örökös nélkül, korán elhalálozott IV. Edward király megteszi utódjának szegénykét, ezáltal egyrészt törtvénytelen módon jár el, hiszen kihagyja az örökösödési sorból hithű katolikus Mary nővérét és Elizabethet. Másrészt a tudományokért és a könyvekért rajongó Lady Jane a háta közepére kívánja mind a koronát, mind ezt a törvénytelen cécót, amivel jár az egész. És persze jól tudja, hogy ehhez a jogos trónigénylő Marynek is lesz egy-két szava.

Frances Brandon sírköve a Westminster apátságban
Szülei gyakorlatilag feláldozzák gyermeküket a saját felemelkedésük oltárán, rideg és számító lépéseik a fiatal lány életébe kerülnek.

Alison Weir regénye születése pillanatától mutatja be Jane életét, igyekszik nagy hangsúlyt helyezni békeszerető, protestáns személyiségére és az őt körülvevők ármánykodásaira. Mindezt könnyen olvasható, regényes formában teszi, a nézőpontok gyakori váltogatása is élvezetessé teszi a könyvet.
Lady Jane mindenképpen szimpatikus, kedves teremtés, akit már születése első pillanataitól sajnálunk. Egyszerű, fekete ruhájában, hivalkodó ékszerek nélkül suhan el szobájába könyvei mellé még élete utolsó napjaiban is ott fenn, a Tower sötétségében...

Ez is egy nagyon jó regény az írónőtől. Méltó párja a Lady Elizabethnek. Csak tudnám, ki és mikor kívánja megjelentetni az írónő további regényeit itthon.

Lady Jane tragikus életéről film is készült a '80-as években (1986-ban) Helena Bonham Carter, Cary Elwes és John Wood főszereplésével, infók itt.


A főszereplő kicsit kevésbé vörös hajú, mint kellene, azonban a borító egy egész jó kosztümös film benyomását kelti. Az imdb tanúsága szerint megérdemelt 7.0 pontot több, mint 3000 értékelés alapján.






Adatok a könyvről:
Eredeti címe: Innocent Traitor - A Novel of Lady Jane Grey
Fordította: Szántó Judit
Kiadja: Ulpius
Kiadás éve: 2009.
Oldalszám: 612.
Beszerezhető: ára 3799 Ft.


10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!