2012. március 21., szerda

Tulipánláz


Deborah Moggach: Tulipánláz

Deborah Moggach könyve a borító alapján egy Amszterdamban játszódó 17. századi kalandos, furfangos, szerelmes regényt ígér. 
Elég rövidke, gyorsan lehet vele haladni. A történetet több nézőpontból ismerjük meg. Igazi, kevés szereplős, nekem kicsit színpadias hangulatú. Az alapszitu az, hogy a szépséges Sophia elszegényedett családja megmentése érdekében hozzáment feleségül a gazdag özvegyemberhez, Cornelishez. A 1636-os év Amszterdamjába csöppenünk, ahol Sophia éli gondtalan életét, cselédje, Maria pedig éppen szerelembe esik a kissé bamba arcberendezésű Willemmel. Cornelisnek az jut eszébe, hogy ugyan a család még gyermektelen, azonban mégis festessenek egy képet kettejükről, hiszen a festmény örökre megmarad, halhatatlanságot biztosítva mind a művésznek, mind a rajta szereplőknek. A feladatra Jan Van Loos, a fiatal festő kap megbízást. Naná, hogy szerelem szövődik közötte és a fiatal Sophie között... Hiszen ez okozza a bonyodalmakat! Innentől a történet olyan egyszerű, mint az egyszer egy: Maria terhes lesz, Sophie pedig csalja az urát, valamit ki kell eszelni, hogy le ne bukjanak Cornelis előtt. 
Szerintem művészettörténeti szálat is gondolt bele az írónő, hiszen többször előkerülnek Van Loos és tanítványa, Jacob képei, a korabeli amszterdami életképek és csendéletek. Ez a vonal azonban rendkívül gyenge, nem kap elegendő hangsúlyt (sajnos).
Összesítve ez egy egyszerűen megírt, nem különösebben izgalmas történet, melyet egy-egy poénnal kicsit fűszerezve színpadon el tudok képzelni valami bohózatféleképpen. Egy kis csalás és megcsalás, a művészetek fényűző városában, a tulipánláz idején, amikor egy igazán ritka hagymával a szerencsés ember mesésen meggazdagodhatott... Azonban regényt komolyan venni semmiképpen sem lehet, hiszen sugárzik belőle, hogy napjainkban született, enyhe szapppanopera-illat áradt a könyv lapjairól... Röviden: egy olvasást megér, különösen orvosi váróban, buszmegállóban.
A fülszöveg szerint egyébként a könyv megfilmesítésének jogát Steven Spielberg megvásárolta, de nincs arról tudomásom, hogy elővette volna további feldolgozásra (eddig).

Deborah Moggach
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!