2011. február 24., csütörtök

Fekete pillangók





Chika Unigwe: Fekete pillangók


Elolvastam: 2011. február 23.


"Lagos a senki földje,
Lagos na waya.
Lagosban nincs nővér vagy fivér,
Lagosban árva vagyok én. 
Lagos na waya aaa."


Lagos Nigéria legnagyobb városa, majdnem 8 millió ember lakja, sokuk nyomorban, éhségben, fertőzések közepette álmodozik egy szebb világról, emberi méltóságról, gazdagságról. A legtöbben már tudják, hogy ez csakis külföldön lehetséges. A gyönyörű, formás idomokkal rendelkező és engedelmes lagosi lányoknak Dele bácsi tud ajánlani egy lehetőséget, amivel annyi pénzt kereshetnek, hogy segíthetnek a családjukon, de akár Mercedest is vehetnek maguknak egy szép napon....
Ez a találkozás köti össze négy nő sorsát: mind a négyen Antwerpen hírhedt kirakatos negyedében kötnek ki, falatnyi ruhákban afrikai szexrabszolgaként kínálgatják magukat az ezoterikus kalandokra vágyó férfiaknak. Egy kis lakást osztanak meg egymással a Madame szigorú szabályai szerint. Míg nem Sisinek egy napon nyoma vész....


"Bár ilyen lenne az élet – motyogta-, 
bár ilyen finom illata lenne az életnek!"

A Fekete pillangók az ő történeteiket meséli el. Honnan jöttek, milyen családból,  milyen problémákkal próbáltak megküzdeni, mikor kerültek Lagosba, Dele közelébe, egyből elfogadták-e a felkínált lehetőséget és mi történt azután, hogy megérkeztek Belgiumba, ami olyan közel van Londonhoz.
Chika Unigwe nigériai származású, Belgiumban élő írónő (irodalomból doktorált), a borító szerint miniszoknyában sétálgatott Antwerpen rosszlányos negyedében, hogy anyagot gyűjtsön a könyvhöz.

A borító figyelemfelhívó és nagyon kifejező. Engem teljesen levett a lábamról.
Számomra az egész könyv nagyon szomorú volt. Sokan gazdagszanak meg milliók nehéz sorsából, testéből. Akik tehetnének valamit, azok félrenéznek, lefizetik őket vagy egyszerűen nem érdekli őket az egész, még akár igénybe is veszik a lányok szolgáltatásait. A regényből sugárzik ezeknek a lányoknak a kiszolgáltatottsága, magánya. 
Összességében ez egy nagyon jó könyv egy nagyon súlyos témáról, ólomként nehezedik szívünkre ezeknek a névtelen afrikai nőknek sorsa.



"Ki az, aki meg mer támadni egy gyereket 
még az anyja ölében is? Az éhség."




A könyvet köszönöm a Nyitott Könyvműhely Kiadónak!






"Megrázó regény a prostitúció világába kényszerült afrikai nőkről. Ama, Sisi, Efe és Joyce. Négy afrikai nő, akiknek a sorsa elválaszthatatlanul összefonódott. A szebb jövő reményében, régi életüket hátrahagyva egy nigériai strici segítségével Belgiumba szöknek, ahol kirakatokból árulják a saját testüket. Egyedül, kiszolgáltatottan tengődnek egy idegen országban. Nem számíthatnak sen
ki másra, csak egymásra. Mikor egyikőjüket brutálisan meggyilkolják, a tragikus esemény kíméletlen önvizsgálatra készteti a lányokat. Miért alakult így az életük? Miért kellett Sisinek meghalnia? És mit tartogat még számukra a jövő? Chika Unigwe regényében a Vingerling utca ablakaiban ülő nők történetét meséli el. Azokét, akik a társadalom peremére szorulva élik mindennapjaikat a többi arctalan,múlt nélküli, számkivetett ember között. A Belgiumban élő, nigériai származású írónő szívbemarkoló története bebizonyítja, hogy az élni akarás még akkor is győzedelmeskedhet, amikor már minden remény elveszett."



10/10

A mű eredeti címe: Fata Morgana (2007)
Kiadó: Nyitott Könyvműhely Kiadó
Kiadás éve: 2010
Fordította: Törő Krisztina Noémi
Oldalak száma: 344
keménytáblás, védőborítóval



6 megjegyzés:

  1. Érdekesnek hangzik, biztos sokáig érzed a könyv hangulatát. Nem túl nyomasztó?

    VálaszTörlés
  2. Ezt már én is kinéztem, és ezek szerint jó.:) Csak még rá kell hangolódnom a témára, nem valami vidám.:(

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nyomasztó, sokáig megmarad a hangulata. De azért ajánlom, csak tényleg ki kell várni az idejét.

    VálaszTörlés
  4. Ezt papíron olvastad? Tényleg, hogy tetszik a Kindle? És egy utolsó kérdés: hogy lehet ilyen molyos olvasós biszbaszt betenni a blogba?

    VálaszTörlés
  5. Papíron.
    A Kindle szuper :) Írni akarok róla ide, de mindig elfelejtem. Pedig életem (egyik) szerelme :)
    Milyen bizbaszt? :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem is:-)

    A moly-os olvasós listát. Ezt olvasom, ennyi százalék, stb.

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!