2010. december 7., kedd

"Igaz történet" Szerb Antaltól



Szerb Antal: A királyné nyaklánca

Elolvastam: 2010. december 7.


Első könyvem Szerb Antaltól. Hogy miért ezt választottam? Királyné meg nyaklánc, hát micsoda ellenállhatatlan párosítás ez kérem? :)
Akaratomon kívül nem egy klasszikus regénybe botlottam, hanem egy úgynevezett "történelemkönyvbe", mely maximálisan élvezhető, mai szemmel is élvezetes nyelven, nade mégiscsak a történelmi tényekről beszél. Ha ilyenek lettek volna a történelemóráink (és nem száraz adatokkal tömték volna tele a fejünket), akkor minden más lett volna, még a Duna is másfele folyna....
A történelmet megszerettetni így lehet, csakis ebben a formában. Ahol megidézik, hogyan is szólt a király elfogatóparancsa, amikor a Bastille-ba küldte az elítélteket?

"De Launay úrnak. Azért írom ezt a levelet, hogy fogadja Bastille váramba Rohan kardinális kuzinomat, és tartsa ott további redelkezésemig, amihez kérem Önnek Isten segítségét.
Kelt Versailles-ban, 1785. augusztus 16-án.
Lajos, Breteuil báró"


Milyen hely is volt a Bastille igazából?



És ki volt Marie-Antoinette és az őt körülvevő udvari népség? Milyen hangulat uralkodott ezekben az időkben Párizsban? És milyen személyiség volt is XVI. Lajos? Mind-mind, ami végül az általam sokat emlegetett francia forradalomhoz vezetett. És egy csomó apró kis tény, mire mennyit pazaroltak az uralkodók az állam pénzéből, miért nem értették a gazdasági elveket és hogyan működött ebben az időben a politika? Mindez persze olyan érdekfeszítő tényekkel és legendákkal körítve, amely miatt minden laikus azt érezheti, érti a történelem mozgatórugóit, átlátja a szövevényes szálakat.


Na és persze a híres nyaklánc-per. Ezen keresztül ismerhetjük meg a szereplők személyiségét, az átverés részleteit. Szerb Antal minden apró részletre odafigyelve osztja meg velünk történelem iránti rajongásának élményét. Valahol azt írja, hat éves kora óta a történelem megszállottja...

Összességében nagyon jó könyv, történelem-fanatikusoknak kötelező, történelem iránt ellenszenvet érzőknek pedig szintén, hátha megváltozik a véleményük. Mennyire más lehet a borsóleves, ha nem az összecsorgatott fazékban hanem gyönyörű, ízlésesen díszített porcelántányérban szolgálják fel....!

„Ez a könyv Marie Antoinette királyné nyakláncának híres történetérõl szól, vagyis a francia forradalom elõzményeirõl. A szokott történelmi életrajzoktól egyrészt abban különbözik, hogy nem életrajz, másként és fõleg pedig abban, hogy nem elégszem meg az események elmondásával, hanem igyekszem elmagyarázni azokat, elõzményeikkel és következményeikkel együtt.
Így kísérlem meg egy rendkívül kalandos és mégis elejétõl végig igaz történet keretében bemutatni XVI. Lajos korának francia társadalmát, irodalmi és érzelmi életét, nevezetes figuráit, és az egészet egy eleven és szuggesztív tablóba állítani össze, amely képet ad arról, hogy miért kellett kitörnie a francia forradalomnak.” – Szerb Antal nyilatkozata (Bibliotheca, 1943)


10/10

3 megjegyzés:

  1. Érdekes lehet ez a könyv, ha járok a könyvtárban, majd megnézem! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. uppsz, én sem olvastam még Szerb-től. de valami mindig beelőzi. Hiába...... :)

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!