2010. február 1., hétfő

Kathleen Winsor: Amber


Elolvastam: 2010 január 14.

Az utóbbi időben olvasott könyveim közül az egyik legjobb. Szinte letehetetlen, annyira kalandos a történet. Egy fiatal lány életét mutatja be, nagyjából 16-26 éves kora között, de a poklok poklától egészen a legfényűzőbb életig mindenben része van, így igen sokrétű mind a szereplők sora, mind a helyzetek-helyszínek, pörögnek az események, és állandóan jönnek a fordulatok.. Nagyon tanulságos is a történet, hiszen lényegében egy szerelem áll a középpontjában, amiért a főszereplő, Amber, mindig, de tényleg mindig és mindent képes feláldozni, hiába egyértelmű, hogy nem kell a pasinak. Nagyon is igaz az, hogy ne fuss olyan szekér után, ami nem vesz fel. Amúgy irtó nagy tehetsége meg szerencséje van a saját sorsának irányítására, bár szerintem nagyjából minden bevállal a céljai érdekében, viszont teljesen elmegy az esze, ha a pasiról van szó, és általában meggondolatlan dolgokat is csinál. Amber hű példája az olyan nőnek, aki mindent feltesz a külcsínyért, pénzért, eléri, hogy gazdag, minden ragyog körülötte, de belülről meg "rohad" az egész élete. És ami a szörnyű benne, hogy sosem látja át ezt a helyzetet, és sosem érti meg, hogy ez az oka annak, hogy soha nem fog kelleni annak, akit szeret.



Emellett hű képet kaphatunk az 1600-as évek Angliájának romlott erkölcsiről II. Károly idejéből. És ha arra gondolok, hogy mennyit ér ma a házasság, mennyire veszik komolyan ma a hűséget és a másik tiszteletét, a család szentségét, akkor összeteszem a két kezem, hogy nem ebben a korban élek....
Ja, és végezetül egy negatívum: hiányolom a történet végét, mert egy kicsit lezáratlan maradt nekem....

"Minden idők egyik leghíresebb románca Amber St. Clare életét meséli el, aki a 17. századi Anglia polgárháborús zűrzavarában nemesek törvénytelen gyermekeként születik, és egy parasztcsalád neveli föl. A gyönyörű nővé cseperedő Amber mit sem sejt előkelő származásáról, de úgy érzi, többre hivatott annál, hogy egy falusi gazda feleségének egyhangú életét élje. Egy napon katonák érkeznek Marygreenbe, s a tizenhat éves lány rögtön beleszeret az egyikbe, a fiatal és jóképű Lord Carltonba. Londonba szökik vele, ám néhány együtt töltött, mámoros hónap után állapotosán, pénztelenül az utcára kerül. A saját kárán tanulja meg, hogyan boldogulhat ebben a csalókkal és képmutatókkal teli városban, és mivel nem lehet a szeretett férfi felesége, elhatározza, hogy ravaszsága, bátorsága és főként szépsége révén bármi áron, de kiharcolja magának a legnagyobb kiváltságot, amelyet a kor Angliájában egy nő megszerezhetett: II. Károly király kedvenc ágyasa lesz. Kathleen Winsor ma már klasszikusnak számító regénye megjelenésekor azonnal óriási sikert aratott. Tizenhat országban lett bestseller, huszonhárom nyelvre fordították le, és film is készült belőle."


10/10

Kiegészítés: A könyvből készült film nagyon régi, 1947-ben készült. A címe Forever Amber. Nem tudom, hogy létezik-e magyar szinkronnal készült változatban.

2 megjegyzés:

  1. Szia!:) Én arra lennék kíváncsi, hogy írtad, hogy film is készült a könyvből. Azt szeretném megkérdezni hogy a filmnek mi a címe és hogy magyarul is megtalálható-e. Nagyon kíváncsi lennék. Előre is köszönöm :)
    Üdv.:Ani

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen az információt!
    Üdv.:Ani

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!