2018. október 14., vasárnap

Titi a toronyház tetején

 

 Annie M. G. Schmidt: Titi ​a toronyház tetején 

(Titi 1.) 


Nagyon izgalmas, kedves sorozatot sikerült elkezdenünk az elmúlt hetekben! Már szemezek egy ideje a Titi-sorozattal, melynek  kezdő darabját ki is vettük a könyvtárból (a sorozat összesen 3 részből áll).
A könyv kezdete nem volt számomra kérdések nélküli, hiszen főszereplőnk, Titi, a kisfiú, aki piros daruskocsiján közlekedik, és éppen hajléktalan életmódot folytat. Ekkor segítségére siet Gerda, a galamb, aki egy nagyon magas toronyházban javasol neki egy toronyszobát, melyet Titi lelkesen el is foglal, így lesz ő a toronyszoba lakója. Természetesen ez bennem számtalan kérdést vetett fel: hol vannak a szülei, hogy került ez a kisfiú az utcára, stb., ám gyorsan leállítottam magam, hiszen ezeken a tényeken a gyermekeim egyáltalán nem akadtak fönn, és mohón kérleltek, hogy olvassuk tovább Titi kalandjait.
Mivel kalandból volt bőven. Titi nagyon életrevaló, bátor és jószívű. Így számtalan barátra lel - emberekre és állatokra egyaránt, akiket sosem hagy cserben.
Itt van máris a csótány, Zsazsa, akit egyenesen a házban lakó Patyolatnétól kell megmentenie, hiszen Patyolatné majdnem megöli a rovarölőjével... Vagy ott van a másik nagy barát, Ágica, Patyolatné szomorú sorsú kislánya, akin együtt hüledeztünk a gyerekekkel, hiszen Patyolatné megtiltotta, hogy a ruháját összepiszkolja, így szegényke egész nap a sarokban álldogál...
Vagy ott van Gerda, a galamb, aki Ágica megmentésekor egyszer csak eltűnik... 
Vagy akár Falábú Károly és Lenke, a sirályok és Lenke tojásai...
Sok-sok lakó kedveli meg még a jószívű Titit: Penna bácsi, akinek viccesen megtiszteli Gerda a  féltett poszterét (ezzel hangos heherészést váltva ki a gyerekekből), a Trappolkák (a kócos fejű kis ördögök, akik világ legtürelmesebb - meglepő módon egyedülálló - apukájának szerető figyelme mellett növekednek), a különleges Nyurgaló, vagy gazdája, az Őrnagy, és még sokan mások.

Az történet még nagyobb izgalmak közepette ér véget, hiszen adott egy narancssárga tojás, amiből nem tudjuk, mi fog kikelni, és mi történt a Toronyházban, ami miatt Titinek hirtelen meg kellett szakítania a pihenését a tengerparton.

A könyv fülszövege 5-10 éves gyerekeknek ajánlja a sorozatot. Ez egy igazi meseregény, abból a szempontból is, hogy klassz jellemábrázolások találhatók a könyvben,
az írónő éles szemmel és kiváló érzékkel faragta meg szereplőinket, ami igazán élettelivé teszi az kalandokat.



-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!