2018. augusztus 24., péntek

Borka ​könyve

 

 

Gurmai Beáta: Borka ​könyve

Ez egy egyedülálló ismeretterjesztő mesekönyv kisgyerekek, ami nem kevesebbről szól, mint a legfontosabbról a minket körülvevő világban: a családról. Imádnivaló, érdekes grafikákkal teszi az írónő még érdekesebbé a már amúgy is szuper gyerekkönyvet. Tudjátok mi jutott eszembe olvasás közben? Ez egy meghitt ismeretterjesztő könyv, igazi kuckózós fajta.
Szó esik itt mindenről a családdal kapcsolatban: hogy jön létre a család, ki kicsoda a családban, hogyan veszi körül a család a benne  cseperedő gyerkőcöt, kik az őseink, honnan származunk, mi az a családfa, hogyan épül fel a szűk család, hogyan lesz testvérünk. Az írónő a kevésbé kreatív szülőket kérdésekkel ösztönzi a beszélgetés elindítására, hiszen ebben a kötetben Borka családjával ismerkedve a saját családunk is előtérbe kerülhet, adja magát a családi legendák, történetek megvitatása. Régi kutatási eredmény, hogy az a (kis)gyermek, aki tisztában van a családja pozitív átkeretezéssel elmesélt családtörténetével, szűk családja és saját származásával, az magabiztosabb, (ön)elfogadóbb felnőtté válik. És az is ismert kutatási eredmény, hogy sajnos napjainkban a vérségi kapcsolatok háttérbe szorulásával a választott (baráti) kapcsolatok kerülnek előtérbe. Úgy szállnak a családi történetek generációról generációra, ahogy a Borka üknagymamája által hímzett varázsruha száll anyáról lányára már sok-sok éve. 


A könyv fontos része az illemtan, amivel kapcsolatban nem akarok visszamenni a "én időmbe", de az szerintem kétségtelen, hogy manapság kisebb hangsúlyt kap és akár gyermeknek, akár felnőttnek jól jöhet egy kis ismétlés a témával kapcsolatban :)
Köszönöm ezt a könyvet az írónőnek, aki maga is négy gyermekes édesanya, és hajrá, hozzuk divatba a családot!
És szeretném felhívni a figyelmet Megyeri Annamária kedves, szívet melengető illusztrációira.

A könyv története (mert hogy neki is van külön története) egy  mesesorozattal indult, mely itt érhető el, friss rész jött ki januárban:
Nagy fába vágta a fejszéjét az írónő a Veszkednek a szülők c. résszel, és minden tiszteletem, hogy nem a rózsaszín habos-babos családi világot igyekezett bemutatni, hanem bizony annak árnyoldalaival, a minden családban előforduló zsémbeléssel, zsörtölődéssel is foglalkozott. 
https://www.youtube.com/watch?v=JdJ3WiNGmDw
Úgy tudom, készülőben van(nak) a könyv  folytatása(i), de erről pontosabb információm még nincs.
Addig is nézegessétek ezt a klassz honlapot, a Borka világát:
www.borkavilaga.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!