2013. december 31., kedd

Egy udvarhölgy naplójából




Egy udvarhölgy naplójából
Festetics Mária grófnő, udvarhölgy naplójának Budán és Gödöllőn papírra vetett részei

Ez a könyv Sissi-rajongóknak kötelező. Festetics Mária grófnő Erzsébet királyné egyik (kedvenc) udvarhölgye volt, aki szinte egész életében naplót vezetett. A legzűrösebb időből valók sajnos nem maradtak fenn, de ez a rövidke kötet tartalmazza a grófnő legérdekesebb gondolatait és meglátásait. A fordító néhány helyen kiegészíti a naplót, hiszen ezek a részletek többnyire a Magyarországon töltött hónapokat foglalják magukba (hiszen Sissi a gödöllői kastélyban töltötte az őszi szezont - többnyire).
Közben képet kapunk a grófnő életéről és szerintem személyiségéről is. Egyáltalán nem mondanám egy vidám és pozitív teremtésnek, igazából árad a naplójából az örök bú és elégedetlenség. Úgy éreztem, hogy volt egy pont, ahonnan eltávolodott Erzsébet királynétól, de erre nem tér ki bővebben a fordító. Mindenesetre korában Festetics Mária grófnőt savanyú vénkisasszonynak tartották, melyet nem lehet igazán megcáfolni a naplóbejegyzések alapján, azonban Erzsébet királynőhöz fűződő hűsége és rajongó szeretete megkérdőjelezhetetlen. Több részlettel és információval is szolgál Erzsébet királynő cseppet sem könnyű helyzetéről az udvarban, így mindenképpen érdekes írásnak találtam.
Érdekes, átható szomorúság árad a lapokról, melyek képesek voltak rám olyan szinten hatni, hogy az esti, elalvás előtti olvasás után a grófnővel álmodtam...





-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!