2013. december 10., kedd

Anna és a király




Margaret Landon: Anna és a király

Egy régóta vágyott könyv! Szó szerint évek óta keresem. És mindezt anélkül, hogy elolvastam volna a teljes fülszöveget; egyszerűen csak éreztem, hogy nekem ez a könyv kell és kész.
És igazam lett :) Az idei év másik legjobb könyvét sikerült elolvasnom az utóbbi hetekben... (igen, hetekben, mivel igencsak hosszú, és tartalmas kötet!)
A történet Anna Leonowens távol-keleti éveit mutatja be (könyvünk az 1860-as években játszódik). Anna egy angol tanárnő, aki férjével, Leonnal Indiában kezd új életet és itt születnek gyermekeik, Louis és Avis is. A férje sajnos nagyon korán elhalálozik, így Anna magára marad gyermekeivel és temérdek anyagi természetű problémájával is. Milyen érdekes a sors fintora: Sziám hatalmas királya, az isteni fényben pompázó Mongkut király éppen ekkor keres számtalan gyermeke mellé angoltanárt, aki az európai etikett
Phra Bat Somdet Phra Poramenthramaha
Mongkut Phra Chom Klao Chao Yu Hua király
szabályaiba is bevezetné őket.
Így aztán Anna és Louis (Avist Angliába küldi tanulni, magam sem értem, hogy tud tőle elválni) Sziámba költözik. (Sziám 1949 óta Thaiföld névre hallgat.)
Innentől kezdődik a történet sava-borsa, mely tulajdonképpen Mongkut király és a miniszterelnök, a Kralahom cseppet sem szimpatikus személyiségét, a király és Anna bonyolult kapcsolatát mutatja be. Epizódszerűen a palota és a hárem sokszor igen embertelen életéről és lakóiról is sokat megtudhatunk. Anna élet-halál harcot vív az igazságtalansággal, szenvedéssel és sokszor az életét sem fél kockáztatni, ha azt úgy látja helyesnek. 
Mondhatnánk, hogy ebben az igen erősen vallásos, begyöpösödött és zárt világban egy fecske nem csinál nyarat... Ami mégsem igaz. Annának volt szerencséje éveken át oktatni Csulalangkorn herceget, a király kedvenc fiát, magát a trón várományosát. A hosszú évek alatt a herceg nem csak az angol nyelvbe nyert bepillantást, de elméje kinyílt olyan felvilágosult és modern eszmék irányába is, melyek a rabszolgaságot, az emberi jogokat érintették. Mindezek által egy ország sorsa vett új irányt!

Számomra ez a könyv két okból volt egyszerűen lenyűgöző
Bepillantást nyertem egy olyan világ kapui mögé, ami csak keveseknek adatott meg a korban. 
A másik pedig a bejegyzésem végén taglalt felismerés: sohasem tudhatjuk, hogy áldozatos, hittel végzett munkánk után mekkorát arathatunk!

Fontos még leírnom, hogy a történet természetesen megtörtént, az írónő Anna Leonowens két kötete, napló szerű könyvéből alkotta meg az Anna és a királyt, melyet már kétszer is filmvászonra vittek: először 1956-ban, 1999-ben Jodie Fosterrel a főszerepben (megj.: a könyv sokkal jobb!).

10***/10

-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!