2013. január 25., péntek

A nagy Gatsby


F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby


Az 1920'as éves Amerikája. A szabadság, gazdagság, gondtalanság, fiatalság és csillogás hazája. A foxtrott és az önfeledtség, a szabad szerelem mámora.

Nick Carraway közép-nyugatról költözik keletre, New Yorkba. A fiatalember próbálgatja önmagát, zsongásra, társaságra vágyik. Elhelyezkedik a bankszakmában és házat bérel a new york-i West Egg városrészben. Szomszédja egy hatalmas, mondhatni túlméretezett villában él, akit szombatonként száz meg száz híres és gazdag vendég áraszt el.
Ki vagy te Gatsby? Alakja olyan rejtélyes... Átszövi a könyv lapjait és nem tudom, hogy megtudjuk-e valaha a teljes igazságot. Gyilkos? Hazafi? Szerencsevadász? Hős szerelmes? És honnan ilyen gazdag?
Gatsby régi szerelmét, Daisyt sirítja, akinek "még a hangja is csupa pénz". Szomszédja, Nick a segítségére lehet abban, hogy újra találkozzon vele. Ám az eltelt öt évben Daisy férjhez ment... 
Ez azonban nem akadályozza meg Jay Gatsbyt abban, hogy felelevenítse a kapcsolatát az asszonnyal. De mit szól ehhez a férj, Tom Buchanan?

A történet nagyon jó. Egy igazi tragédia. Indul minden onnan, hogy ameriaki felső tízezer gondtalan nyavalygása, unatkozása, partijai közepette belecsöppenünk egy különös szerelmi történetbe. Ami persze elég tragikusan végződik. És a végén kiderül, hogy nincs barátság, nincs hűség, nincs őszinteség. nem bízhatsz senkiben. 

Pénz, Hatalom. Csillogás.
Bűn. Halál. Magány.

Hatalmas kettősség: Gatsby tündöklése és bukása. Közben megelevenedik a '20-as évek Amerikájának dzsesszízű, álomszagú furcsasága... Nagyon átható a könyv hangulata -már csak ezért is érdemes kézbe venni.



És az apropó, az idei év egyik nagy dobása: Az 1974-es feldolgozás után leporolták a történetet és most a mozikba kerül egy látványosnak és izgalmasnak ígérkező változat. Nem kisebb nevek olvashatók a főszereplők között, mint Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és Carey Mulligan. A filmet 3D-ben forgatták, így nagy élményt fog nyújtani... Nem mellesleg a "pletykák szerint" 125 millió dollárra rúg a forgatás végösszege, így remélhetik, hogy kasszasiker válik belőle... A filmben szerepel még több mint 500 teljes ruházat (szmokingok, szalonkabátok és társaik) valamint 1700 kiegészítő (gallérok, nyakkendők, kalapok, cipők) - minden további kellék (bútor, csillár, stb.) előre kigondolt, gondosan kiválasztott darab... Mindez azért, hogy a néző belecsüccsenhessen az 1920-as évek moziszékébe és élvezhesse a halálos szenvedély megjelenését a vásznakon.

Mindez mikor?  2013. május 10-én kerül az amerikai mozikba és ezután indul világ körüli útjára, így hozzánk is.

Magyar előzetes:



10/10

Eredeti cím: The Great Gatsby, 1925.
Kiadja: Európa Kiadó, 2012.
Oldalszám: 236.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!