2013. január 23., szerda

Átmeneti üresedés


"Veszélyes dolog a választás, mert ha választunk, lemondunk az összes többi lehetőségről."

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés


Szerintem élő ember nincs ezen a földön, aki ne ismerné J. K. Rowling, Harry Potter mamájának a nevét... És szerintem azok a Harry Potter-rajongók sincsenek sokan, akik ne lennének kíváncsiak Rowling új könyvére. De lefogadom, még azok is elolvasnak legalább egy-két kritikát a könyvről, akik csak a híradóból és a magazinokból találkoztak Rowling nevével: vajon mivel rukkolt elő a világ egyik leghíresebb írónője?

Ezek után nem is kérdés, miért olvastam el ezt a könyvet.

Milyen is ez a könyv? Nos, ha van olyan, hogy családregény, akkor szerintem itt a helyes defínició a "városregény". Egy brit kisváros, Pagford lakói elevenednek meg a kötetben. 

Ó az a vidéki Anglia...

[Biztos többen láttátok régebben a Vidéki Anglia című sorozatot. Annyira romantikusak, olyan magával ragadóak ezek az apró falvak, városok, hogy az ember rögtön odaköltözne, mert nem tudja elképzelni, hogy itt bármi rossz is történhet... Emlékszem, tizenévesként, lóimádatom fénykorában, csak ültem a tévé előtt és gyönyörködtem a nyugalom és a béke ilyetén megjelenésében... 
Rowling erről is lerántja a leplet? Lehetséges...]

Barry Fairbrother, az egyik városi tanácsnok hirtelen halált hal. Nyilvános helyen, a feleségei karjaiban. Mr. Fairbrother azonban nagyon fontos személyiség volt a városban, így nem tud anélkül meghalni, hogy halála ne befolyásolja Pagford lakóinak életét legalább annyira, mint az élete. Voltak barátai és voltak ellenfele. Volt egy felesége és négy gyermeke. Helye volt a városi tanácsban, és kiállt a drogintézet megtartása mellett. A város züllött szegénynegyedét, Parlagot pedig egyenesen szívügyének tekintette. És még az iskolai evezőscsapat életét is egyengette. 

Halálával pedig megüresedett egy hely a tanácsban. Vajon kié lesz? Pagford lakói között máris elindul a hatalmi harc, egymást tapossák a lehetőségért. Ám nagyon nem mindegy, hogy ki kerül oda: Parlag sorsa, a drogosok, hátrányos helyzetűek élete is ettől függ. 

És ez is Anglia...
Szóval megismerkedünk egy angol kisvárossal. Nem csak a macskaköves utcákat, a helyi templomot látjuk, hanem belesünk az ablakokon, bekopogtatunk a hálószobákba. Megismerkedünk több (szám szerint közelebbről 7 családdal a városból) És mi is megy a színfalak mögött? Családon belüli erőszak, a tinédzserek és a szülők közötti konfliktusok, egymás megszégyenítése, hatalomvágy, hazugság, árulás... Igazságtalanság mindenhol. Pont, mint a való világban. Ez egy felnőtteknek szóló regény, ahogy a borító is ajánlja. De nem tündérmese. Felnőtteknek írta a való világról. Annyira ráismerni a környezetre, amelyben mi is élünk, a társadalomra, amibe beleszülettünk.

Olvasás közben, úgy a könyv felénél azt gondoltam, hogy Rowling nem szereti az embereket. A jellemábrázolások olyan finomra munkáltak, és a szereplők annyira ellenszenvesek, hogy ebben a könyv végére biztos lettem... Azt hiszem, az írónő lelkünk legmélyére lát és szinte biztos vagyok benne, hogy nem tetszik neki az, amit ott talál. Ezt támasztja alá az is, amit az életéről olvastam: elhúzódva, csendesen, a nyilvánosságtól elzártan él.

Az Átmeneti üresedés nagyon jó könyv. Olvastatja magát. Tele van érdekes fordulatokkal, izgalmas szereplőkkel.Őszinte, szókimondó.

És a vége? Nos, már az elején lehet tudni, hogy happy end. Ezzel nem árulok el titkot. Dehát az élet sem erről szól. És mint mondtam, ez nem tündérmese.

Nálam ez a könyv nagyon bejött. Olvastam volna még. Rowling egyáltalán nem egysíkú írónő. És mi lesz ezzel a könyvvel 100-200 év múlva? Lehet, hogy 21. századi korrajzként, társadalomkritikaként fogják emlegetni... ki tudja?


10/10

Eredeti címe: Casual Vacancy
Kiadó: Gabo Kiadó, 2012
Oldalszám: 574 

2 megjegyzés:

  1. Imádomimádomimádom :) Még a kritikákat is olvasni róla. Ez a nő egy zseni. Jaja egyébként ilyen introvertált típus, de attól, hogy nincs folyton szem előtt, csak még érdekesebb. Abszolút példakép :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszett :) Az egyik legjobb könyv az elmúlt években, az biztos! :)

      Törlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!