2012. augusztus 17., péntek

Észak és Dél


"George odaguggolt a priccse mellé, és lehalkította a hangját.
– Árulj el nekem valamit. Féltél, amikor kirobbant a lövöldözés?
Orry a fejét ingatta.
– Nem volt rá idő. Viszont egy.két perccel utána… – Egy másodpercre elhallgatott. – Azt hiszem, akkor kezdtem félni. Gondolatban sorra vettem mindent, ami történt. És akkor megijedtem."

John Jakes: Észak és Dél


Ez aztán a szórakoztató regény! Mondhatom, nagyon tetszett. Elrettentő méretei és oldalszáma (968 apró betűvel írt oldalacska) ellenére csak ajánlani tudom azoknak, akiknek az Elfújta a szél és a hasonlók könyvek bejönnek. Hangulatában engem ez a könyv arra emlékeztetett, de azért eléggé el is tér tőle, így nem unalmas a téma.
Az  Észak és Dél egy trilógia első kötete, a háborúig azonban nem jutunk el, csak az előzményekről van szó benne. Két család barátságán keresztül bontakozik ki az észak-déli konfliktus. A déli, rizsültetvényes, rabszolgatartó Main és az északi, iparmágnás Hazard család ifjai, Orry és George a Westpointban működő katonai akadémián találkoznak és kötnek barátságot. Végigküzdik a kiképzést, majd a mexikói háborút. Különböző jellemek, a családjuk is nagyon eltérő, mégis szoros barátságot kötnek egymással. Van itt aztán minden: szerelem, bánat, ármánykodás, küzdelem, önfeláldozás, megbocsátás. Valaki egy végtaggal megrövidül. Valaki kitart a választottja mellett és elnyeri a boldogságot. Valaki megbántja a barátját. Valaki megbocsát. Rabszolgatartás, virágkorát élő abolicionista mozgalom, a déli államok lázadozása, az északi államok megerősödése.

"Orry úgy érezte, mintha Madeline erős fényt bocsátana egy sötét veremre, amelyet magában hordoz, és amelyben olyan érzelmeit rejtegeti, amelyeket szégyell. Dühítette, hogy az asszony átlát rajta. De – mint soha – most se tudott sokáig haragudni rá. Talán – hasított belé az ösztönös felismerés –, talán épp ez a szerelem a legmélyebb, legigazibb fajtája, amikor a szerelmes belelát a párja lelkébe, de sose borzad vissza attól, amit ott talál."

Van itt minden, sok-sok esemény és történés, nem is részletezném. Aki szereti az ilyesmit, annak melegen ajánlom, nem fog csalódni. Szerencsére a sorozatot még nem láttam, az biztos nem elrontotta volna az élményt... De utólag azért kíváncsiságból megnézem, főként azért, mert Patrick Swayze alakítja az egyik főszereplőt, Orry Maint.
Nálam kedvenc lett.

A trilógia további kötetei: Szerelem és háború, Menny és pokol. Ha lehetséges, azok még hosszabbak (Jakes bácsinak van egy mesélőkéje), de engem vonzanak. Vajon hogy küzdi le a két család és a barátságuk az elszakadást és a háború borzalmait?


"Az elmúlt óra megváltoztatta Charlesnak a háborúról alkotott véleményét. A háború nem holmi vidám katonai parádé a prérin: tökéletesen fedező sorokkal, tükörfényesre dörzsölt rezekkel, lobogó zászlókkal, dobszóra menetelve. A háború kavarodás, mocsok, halál. Hajmeresztő."



10/10

3 megjegyzés:

Kíváncsian várom a gondolatodat!