2012. április 1., vasárnap

Rebeka leányai


Robin Hood-szerű mese a walesi költőtől: kivételes hősiesség, csipetnyi furfang, poénokkal és szerelemmel fűszerezve.

Dylan Thomas: Rebeka leányai


Ez egy rövidke (124 oldalas) mese, mely a walesi tájakon játszódik, kicsit valóban Robin Hood-szerű. Az egzotikus Indiából éppen hazaérkező, nyámnyila Anthony új létesítménnyel találja szemben magát: a vámsorompó szövetkezéssel, mely a birtokok tulajdonosainak az áthaladó utak után járó sarca tulajdonképpen. És kik járnak többnyire ezeken az utakon? Természetesen a birtokokon dolgozó parasztok és egyéb munkások munkavégzés közben. És emellett még azzal is szembesül, hogy ő az egyik birtokos, aki ebben a plusz adóban részesül. A felszínen állandóan vacogó, gyenge és lusta fiatalember igazi énje egy bátor és furfangos hős, akinek ez az új rendelkezés szúrja a szemét, és hamar ki is talál ellene valamit...
Másik főszereplőnk a szépséges Rhiannon kisasszony, akinek igencsak felvágták a nyelvét. Számtalan kérője és udvarlója között fellelhető a tutyimutyi Anthony is, illetve a karót nyelt katona, Marsden is - nem győz gúnyolódni rajtuk. Bezzeg a híres-hirhedt Rebeka álnéven munkálkodó hős férfiú, az egy igazi lovag, valaki, akibe érdemes beleszeretni. Itt a történet kifejezetten hasonlít A Vörös Pimpernelre is (szerintem).
Node ennyit a sztoriról. Ez a kis könyv ugyan egyetlen kiadást ért meg itthon, mégis van belőle választék az antikváriumokban, az online boltokban legalábbis biztosan, ráadásul már mindössze 2-300 forint között hozzá is juthatunk. Egy délután alatt kiolvasható. És amiért jobb, mint A Vörös Pimpernel: élvezetes a stílusa, tele van apró poénokkal, rövid és egyáltalán nem vontatott.
Dylan Thomas szerintem egy ritkán előforduló jó pillanatában írhatta a Rebeka leányait, mivel úgy tudom, főállásban alkoholista és depressziós volt (természetesen fordított sorrendben). A felnőni nem akaró wales-i fiatalember verseiről ismert inkább, illetve gyermekkori emlékeit tartalmazó novelláskötete, Az író arcképe kölyökkutya korából cím is ismerősen csenghet. Állítólag kifejezetten harsány, feltűnő, bohém fiatalember volt, felolvasásainak híre meg végképp messzi szállt.

Dylan Thomas wales-i elheveredése
 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!