2012. január 23., hétfő

A Vörös Pimpernel



Orczy Emma bárónő : A Vörös Pimpernel

Fred Terry
Nyugodtan állíthatjuk, hogy Orczy Emma bárónő könyve világsiker. Az írónő magyar származású, Tarnaörsön született 1856-ban, ám külföldi nagyvárosokban nevelkedett, míg hozzáment Montague Barstow-hoz. Ennek következtében igencsak rossz körülmények között, gyakorlatilag szegényen éltek, így kezdett el a bárónő írni. Kezdetben detektívregényeket írt, melyek nem hoztak túl nagy pénzt a családi kasszának, majd megírta 1903-ban a Vörös Pimpernelt, mely úgyszintén nem jelentett nagy sikert, mint regény, ám a belőle készült színpadi művet rövid időn belül világsikerként könyvelhették el. 1905-ben az egyik főszerepet Fred Terry játszotta. A könyv sikerének ez mindenesetre rendkívül jót tett.

 
A Vörös Pimpernel egy történelmi kalandregény, 1792-ben játszódik. Marguerite St. Just, a gyönyörű francia nő feleségül megy az angol baronethez, Sir Percy Blakeney-hez, így a legzűrösebb években, a francia forradalom idején a jóval nyugodtabb Angliába költözik férje oldalán. Számára ez nem volt rossz menekülés, hiszen igaz, állítása szerint egy véletlen tévedés folytán, mégis a guillotine alá küldte Marquis de St. Cyr-t, mely miatt a Marguerite megítélése hazájában elég rossz lett. 
Marguerite azonban férjével cseppet sem volt megelégedve, hiszen kifejezetten pipogya alaknak tartotta, ráadásul időközben egyre több hír érkezett a titkos angol arisztokraták szövetségéről, akik az ún. Vörös Pimpernel álnév alatt futó hős vezetésével francia nemeseket menekítettek át a szigetországból, megmentve ezáltal őket és családjukat a kivégzéstől. Marguerite, mint sok más angol nő, a hős Pimpernelről kezdett álmodozni. Persze ismét tévedésbe esett és rossz embernek tett ígéretet, ezáltal bajba sodorva az egész titkos társaságot. Chauvelin-t, Robespierre "csatlósát", a francia titkosszolgálat vezetőjét persze nem kell félteni, mindent bevet a "jó ügy" érdekében: minden arisztokrata életének véget kell vetni Franciaországban. Arra is képes, hogy megzsarolja szépséges főhősnőnket...

A történet szerintem nem volt valami nagyon kalandos, sőt, nagyon is kiszámítható volt. Ezért volt olyan időszak, amikor egy kicsit pihentettem is ezt a regényt. A vége kifejezetten "nyálasra" sikeredett szerintem, egyáltalán nem voltam tőle elragadtatva. Marguerite-től rosszul voltam, nagyon nyafka és álromantikus, úgy viselkedik, mint egy éretlen tinédzser - pedig ő a főszereplő, így nem ártott volna kicsit szerethetőbbé tenni. Nem lett a kedvenc regényem, de mint világhírű írásra, nagyon kíváncsi voltam. El tudom viszont képzelni, hogy színpadon megvalósítva mennyivel élvezetesebb lehet, mivel az alapsztori nem is rossz!
Azt gondolom, nem olyan hosszú regény, hogy egy-két hétvégés szórakozást ne találjunk olvasás közben. 

A Pimpernel sikerén felbuzdulva egyébként a bárónő folytatta a történetet: Hogy soha el ne felejtsük, Ahogy a Vörös Pimpernel a világot nézi, Sir Percy visszaüt. Tavaly jelent meg nálunk a Pimpernel Erdélyben című kötet.

1998-ban készült az angol tévéfilmsorozat azonos címmel Richard E. Grant-tel a főszerepben.

Orczy Emma bárónő
6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!