2012. április 27., péntek

Luisa San Felice


Összeesküvés, polgárháború, egy gyenge király, vér és menekülés és egy tiszta szerelem az 1790-es évek végi Nápolyban.

Alexandre Dumas: Luisa San Felice 



Dumas könyveit nagyon szeretem, ha régebben bementem az antikváriumba és majdnem üres kézzel indultam kifelé, egy-egy Dumas-könyvet mindig magamhoz vettem. Így találkoztam A három testőrrel, A jávai orvossal és Az egy orvos feljegyzéseivel az elmúlt években, és így került a polcomra a Luisa San Felice, mely azonban valamiért mindig a mellőzés áldozata lett. Rá is tettem az idei kötelező listámra, melyről már korábban írtam.

Megérte elolvasni ezt a több, mint 700 oldalt, bár nem a legjobb Dumas-könyv, az biztos. Már öregemberként, 1863-ban írta (1870-ben halt meg).
A Nápoly-Szicíliai Királyság
A történet az 1790-es évek nápolyi eseményeihez kapcsolódik, igazából történelmi regény. IV. Ferdinánd nápolyi király és felesége, az osztrák származású Mária Karolina királyné uralkodásának idején játszódik, amikor a Nápoly-Szicíliai Kettős Királyság nagy bajba kerül: közvetlenül a francia forradalom kitörése után a nápolyi király nagy mellénnyel elindul és Mack tábornok vezetésével bevonul Rómába (1798-ban), ahonnan rövidesen hanyatt-homlok kénytelen menekülni, mivel a francia Championnet tábornok szétzülleszti a hatszoros túlerővel rendelkező nápolyi csapatokat. Mondanom sem kell, hogy az egész háborúsdi mögött Karolina királyné áll, aki Acton miniszterrel együtt a gyakorlatban kormányozza az országot. Persze ezt követően az egész királyi család menekülésre fogja és a híres és bátor Nelson tengernagy segítségével Szicíliába menekül - sorsára hagyva a hőn szeretett hazát, Nápolyt. 
Dumas természetesen rendkívül elfogult a francia eszmék, hősök és hőstettek iránt, a regény tele van iróniával - már ami Ferdinánd királyt és az ő híres eszét illeti. Nagyon élvezetesen bírálja a nápolyiakat, sok helyen megmosolyogtam.

Mária Karolina nápoly–szicíliai királyné férjével, Ferdinánd királlyal és néhány gyermekükkel (A. Kauffmann festménye)
Nade a címadó hölgyemény, Luisa San Felice: történetünk igaz szívű, szerető, gondoskodó és hűséges fiatal asszonykája is helyet kap a regényben - ha nem is kerül a középpontba. Az ő sztorija a szerelmi szál, izgulgatunk a hős és bátor Salvato és Luisa szívéért néhány oldalon keresztül. Luisa San Felice valóságos személy, bár a regényben megjelenő Lusia inkább a legendákból fennmaradt asszonyra alapoz, a valóságos San Felice kevésbé volt szeplőtelen, ha lehet így fogalmazni.
 Feltűnik a színen Luisa ellenpólusa, a gyönyörűséges Emma Lyonna (Lady Hamilton), aki egy cseppet csábító, meglehetősen romlott, azonban a királynő nagyon értékes segítőtársat talál benne. A könyv folytatásaként ismert, 1865-ben született Emma Lyonna című regényében azt gondolom, rá fókuszálunk.

Luisa Sanfelice börtönben, Gioacchino Toma festménye
Mindezek mellett megszámlálhatatlan mellékszereplő életútját ismerjük meg, számtalan, kissé sallangos kitérőt tesz az író, melyekről sak a végén derül ki, hogy igazából nem is voltak olyan fontosak. Maga Dumas és folyton mentegetőzik a regényben a tömérdek kitérő miatt, de mint írja, legnagyobb sikert leghosszabb regényeivel ért el, és szerinte fontos a szereplők élethű ábrázolása, hiszen csak akkor érthető igazán a történet. Nem kell izgulnunk: a fontosabb cselekmények nem vesznek el, hiszen az író többször is emlékeztet rá, mi történt 100 oldallal azelőtt, aminek most jutottunk el a folytatásához - még csak nem is feltételezi, hogy emlékszünk rá (milyen igaza van...)
A fenségesen szép casertai palota, egy fontos helyszín

A sztori egyébként lezáratlan, hiszen folytatása olvasható az Emma Lyonnában.
Nem nagyon tudok kedvenc szereplőt választani, az egyik túl jó (Luisa San Felice és San Felice lovag), a másik romlott (Karolina királyné, Emma Lyonna), a harmadik túl bátor (Nelson, a hős szerelmes Salvato és tkp. az összes francia). 
Dumas nagyszerű mesélőkéjével eladta nekem ezt a történetet is - bár az biztos, hogy kell türelem az olvasáshoz. Az élet egy nyugodtabb periódusában szerintem kellemes kikapcsolódást nyújt.

Ha nem bírod kivárni, amíg megszerzed a könyvet, a MEK-en elérhető ingyenesen a Luisa San Felice és az Emma Lyonna is. 

Alexandre Dumas (1802-1870)


 8/10

Képek forrása: google.com és wikipedia.com

2 megjegyzés:

Kíváncsian várom a gondolatodat!