2012. február 17., péntek

Medici Katalin vallomásai


C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai


Sikerült egy remek történelmi regényt találnom (végre-valahára). Már nagyon vágytam rá. 
Nem is tudom, miért nem olvastam eddig Medici Katalinról (1519-89), hiszen nagyon érdekes élete volt. Az már biztos, hogy a királynéknak, nagyhatalmú asszonyoknak egyáltalán nem volt könnyű életük. Szegény Katalin a köztudatban kegyetlen uralkodóként maradt meg, aki célja elérése érdekében a fekete mágiától sem retten vissza. Már gyerekkorában ide-oda tologatták a hatalmi sakktáblán, amit könnyen meg is tehettek, mivel szüleit idejekorán elvesztette. Felnőtt életét pedig Franciaország zűrzavaros, háborúskodással nehezített időszakában élte, a hugenotta-katolikus összetűzések idején. Házassága a későbbi II. Henrik francia királlyal sem volt a legörömtelibb számára, hiszen Henrik szíve már fiatalon foglalt volt, Diane de Poitiers kegyencnő szívét a korkülönbség ellenére is élete végéig birtokolta. Ennek ellenére Katalin alkalmazkodóképességének és elfogadásának hála sok-sok gyermekük született (szám szerint 10), akik közül azonban soknak a halálát végig kellett néznie. Kiét még csecsemőkorában, kiét fiatalon. Mindvégig segítette gyermekeit a hatalom megtartásában és a regény szerint a béke elérésében és megőrzésében. Ez utóbbiban nem volt túl sikeres, hiszen a kor politikai nagyhatalmainak a béke nem állt érdekében, így ő hiába hirdette a vallási tolerancia eszményét, ez a valóságban csak rövidke ideig valósulhatott meg, a béke tünékeny illúziója volt csupán. A misztikum és a mágia átszőtte a királyné életét, hiszen rendszeresen tartotta a kapcsolatot Nostradamusszal (aki állítólag férje halálát is megjósolta), és neki magának is voltak furcsa megérzései, talán látomásai.  Egyik gyermeke, aki megérte a felnőttkort, Valois Margit élete érdekességében méltán említhető egy lapon Katalin életével, Dumas egyik regényének a témáját adta (Margó királyné), melyből egy nagyszerű kosztümös francia film is készült, amit nálunk 2003-ban mutattak be a mozikban. A regény egyik fő mozzanata a Szent Bertalan éjszakája néven elhíresült öldöklés, mikor is a francia katolikusok egyetlen éjszaka leforgása alatt úgy gondolták, kicsit megtisztítják a terepet a hugenottáktól, ami több ezer áldozatot szedett az 1572. augusztus 23-áról augusztus 24-ére virradó éjszakán. Gortner regényében  Medici Katalin szerepéről is bővebben olvashatunk a mészárlással kapcsolatban. Korábban olvastam egy könyvet, melynek ez az éjszaka adta a fő témáját: Prosper Mérimée-től a Szent Bertalan éjszakája, amit szintén ajánlok lehetséges folytatásként, ha valakinek megtetszett ez a történelmi miliő.
 
C.W. Gortner könyve szerintem egy lebilincselő történelmi regény, nagyon gyorsan lehet vele haladni, mert végig izgalmas. A vallomásjellege nekem nagyon tetszett, hiszen az író gondolata szerint Katalin életét gyermekkorától egyfajta naplóként olvashatjuk, ezáltal személyessé válik az egész regény, igazán közel kerül hozzánk a főszereplő. Gortner könyvének alapjául Katalin számos fennmaradt levelezése szolgált.
C.W. Gortner egyébként eddig szám szerint négy történelmi regény szerzője, melyek közül ez az első Magyarországon megjelent kötet, de remélem, a jövőben a többit is olvashatjuk magyar nyelven. Reneszánszkutató a Kaliforniai Egyetemen, így a téma és a kor szakértője.

 10/10

Kiadja a Tericum Kiadó 2011-ben.
keménytáblás, védőborítóval, 552 oldal, 3970 Ft
Olvass bele itt

8 megjegyzés:

  1. Végre egy nem Robin Maxwell írta könyv! :P
    Medici Katalin a Francia históriában is főszerepet kap (el kéne már kezdeni), de azért ezt a könyvet is felteszem a kívánságlistámra ;).

    VálaszTörlés
  2. Itt figyel a polcomon!! :D Mindenki csak jókat mond a könyvről, a hétvégén én is elkezdem olvasni! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jó :)

    A Francia históriát még nem olvastam, de úgy látszik, lassan ideje!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudsz olyan Merle-művet, amely rossz? :)

      Törlés
    2. A "jó" nem a Merle-műveknek szólt, hanem ennek a könyvnek, amiről írtam - válaszként amilgade megjegyzésére. ;)

      Törlés
  4. (Csatlakozz a kihívásomhoz! :P)

    VálaszTörlés
  5. Már szemeztem vele :) De jókora feladatnak tűnt.... ;)

    VálaszTörlés
  6. Legyél Te is bevállalós! ;)

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!