2011. február 21., hétfő

Guadeloupe

Katona Rózsa Helga: Guadeloupe - Pokol vagy Paradicsom?

Elolvastam: 2011. február 21.


Egy leírhatatlan nevű pontja a világnak, melyről egy fiatal magyar írónő számol be nekünk. A borító nagyon szép, a cím pedig sejtet egy kis izgalmat is.
A tárgy természetesen Guadeloupe - szőröstől-bőröstől. Ez egy francia gyarmat, mely a Karib-szigetvilág része. Gyönyörű tájak, pálmafák, a kávé, kakaó, cukornád na és persze a rum világa! A napsütéses tájakat mindössze néha árnyékolja be egy egy-egy hurrikán mindent elsöprő ereje vagy egy "aprócska" forradalom - olyan, ami 2009-ben is megrázta a sziget lakóit. 
Ez a kis könyvecske a legtöbb fontos információt tartalmazza Guadeluope-ról: adatokat a történelméről, élővilágáról, a világ egyik legszebb (ha messze nem a legnagyobb) vízeséséről. 
Ami nagyon élvezhetővé teszi az egészet, az a fényképek nagy száma, szinte minden témához kapunk illusztrációként egy-két nyálcsorgatós fotót a gyönyörű nyárból, a hófehér homokos tengerpartról, miközben itthon a leheletünk is a szempillánkra fagy.
Amit hiányoltam, az egy olyan térkép, ami a kontinensekhez való viszonyát is mutatja, hogy egy kicsit jobban képbe kerüljek.
A könyv elején van egy rövidke bevezető, hogy milyen széláramlat röppintette Katona Rózsa Helgát Magyarországról éppen Guadeloupéra, de én több személyes élményt szívesen olvastam volna, biztos nagyon izgalmas pillanatokat élt át a szigeteken töltött 6 év során - szerintem ez semmit sem vont volna le a könyv alapvetően ismeretterjesztő jellegéből.
És akkor feltehetjük a kérdést, miért érdemes időt szakítani erre a kis könyvre? Szerintem keveseknek jut eszébe leülni az internet elé és elmerülni éppen Guadeloupe történelmében, látványosságaiban, bogaraiban. Ám egy magyar hölgyemény szemével már inkább rácsodálkozunk erre a távoli kis szigetre .

A könyvet köszönöm a novum pro Kiadónak!

"Franciaország egyik Karib-tengeri vármegyéjéről van szó, a kötet annak földrajzi és történelmi leírása. Történetileg végighalad az őslakosoktól a gyarmatosítókon és a rabszolgaságon keresztül, a napjainkban kialakult tiltakozó megmozdulásokig. A politikai események feltárásán túl esik szó természeti és építészeti látványosságokról, valamint a gazdaságilag is jelentős trópusi növényekről, az állatvilág itt fellelhető egyedeit sem feledve. Ezt az írást - mely a helybéli idősebb generáció elbeszélései és az archívum dokumentációi alapján készült - ajánljuk mindazoknak (legyenek nyughatatlan világjárók, vagy éppen megszokott környezetüket imádó emberek), akik érdeklődést mutatnak a Karib-tengeri szigetvilág és annak történelme iránt."



 7/10
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 148 
papír / puha kötés

1 megjegyzés:

  1. De jó ez a címkéd ;))). Biztosan jó könyv lehet, mert nem okoskodva adagolja az információkat :).

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!