2011. január 6., csütörtök

Álmok városa



Beverly Swerling: Álmok városa

Elolvastam: 2011. január 6.


Beverly Swerling amerikai írónő könyve, az Álmok városa, nagyon jó választás volt így januári olvasmánynak a dermesztően hideg estékre (és nappalokra is, mivel letehetetlennek bizonyult).
Ez egy hatalmas családregény, mely a 1660-as évektől, New York első generációjának életétől egészen a függetlenségi háború végéig bemutatja egy orvosokból-sebészekből (borbélyokból) és patikusokból álló család életét és viszonyait. Mindeközben a történet szálai egészen különleges módon fonódnak egymásba, sokszor bebizonyosodik, hogy milyen kicsi a világ.




A család első generációja az első két telepes, Lucas, a borbély és testvére, Sally, a gyógyfüvek szakértője az 1660-as években, reményekkel telve szállnak partra New Amsterdamban, majd a további szereplők mindannyian ők kettejük leszármazottai és a családhoz csatlakozott férjek, feleségek. Lucas hoz egy rossz és egyben tragikus döntést, mely hosszú évszázadokon az összes későbbi generáció életére kihatással van, és végeláthatatlan konfliktus, illetve viszály kezdődik, a család két részre szakad.
Mindeközben egy csomó fantasztikus orvosi hit és tévhit, sebészeti vizsgálat és operáció, különleges gyógyír kerül a birtokunkba az 1600-as és 1700-as évek Amerikájából. Megismerkedhetünk a purgálás, köpölyözés, vérlebocsátás technikájával, de a vérátömlesztés ekkor még istentelen bűncselekménynek számító technikájával is, bepillantást nyerünk abba, hogy végezték ekkor a kőműtéteket, daganateltávolítást, hogyan próbálkoztak a terhesség megszakításával, az amputációval. És hogy volt-e fájdalomcsillapítás? Nos, akinek jutott rum vagy grog, esetleg sör, a legszerencsésebbek még egy kis ópiumkivonatban is reménykedhettek. És persze mindez a kialakulóban New York városában,ahol már ekkor is minden a pénzről szólt, és az összes létező ember a meggazdagodás lehetőségét kereste. Közben előkerülnek a rabszolgaságot érintő kérdések, majd a faji és vallási megkülönböztetettség problémája is. Majd jönnek a britek és próbálják leverni a lázadást.
Mindeközben a Turner-ek alapította famíliában megszületik és meghal egy csomó érdekes személyiség, szert tesznek nagy vagyonra, titkokra, tudásra.... Nehéz mindent összefoglalni, hiszen annyira összetett olvasmány, néha nagyon kapaszkodni kell.

Szinte meg sem éreztem a 800 oldal súlyát. Pár nap alatt végeztem vele. Letehetetlennek bizonyult. Pedig az elején aggódtam, mert kicsit döcögött. De aztán az írónő is belejött, meg én is :) Mindvégig élvezetes, izgalmas, fordulatos.

A borító azonban nem valami hívogató, ez a sárga szín és ezek az odalökött, kissé homályos képek...! Mindenféle harmónia vagy legalábbis kigondoltság nélkül. Csillogó betűkkel felírva a könyv címe. És persze elég nehezen hordozható példánya a könyv-társadalomnak: kemény fedeles, vastag, gyengének tűnik, ezért félti az ember lánya. Nem tudom, hogy ez utóbbi a sárgasága miatt van vagy tényleg gyenge is :) De a belbecs annál értékesebb!

"1661-ben, tizenegy hétig tartó viszontagságos utazás után a Hercegnő fedélzetén egy angol testvérpár érkezik az Újvilág egyik holland kereskedelmi telepére, amelyet később New Yorknak hívnak. Mindketten kivételes tehetségű gyógyítók: Lucas borbély és sebész, Sally afféle füvesasszony, és a testvéri kötelék meg a szükség egymásra utalja őket a mostoha viszonyok között. Csakhogy egy napon olyasmi történik, ami miatt esküdt ellenségekké válnak életük végéig, és nem tud kibékülni egymással leszármazottaik hat nemzedéke sem. Közülük néhányan meggazdagodnak, mások kis híján koldusbotra jutnak, van, aki bordélyházat tart fenn, más kalózkodik, de az ősök tehetségét megörökölve mindegyik generációban akad sebész, orvos vagy patikus. A sötét családi titkokon és a bosszúvágyon túl politikai nézetek és szakmai kérdések is szembefordítják őket, hiszen például nem a természet ellen való-e, hogy fehér ember rabszolga vérét kapja? És mégis: New Yorkban, az álmok városában, ahol elevenen megégetik a lázadó rabszolgákat, ahol a világ majdan leghatalmasabb országa formálódik, a két család sorsa kibogozhatatlanul összefonódik, de a gyógyítók büszkesége és ambíciói, tudásszomja és segíteni akarása egyben az orvostudomány jövőjét is alakítják.
Lebilincselően izgalmas, felejthetetlen alakokat felsorakoztató családregény, de nevezhetjük nagylélegzetű történelmi vagy orvosregénynek is. A szerző, aki lelkes amatőr történész, és alapos kutatómunkát végzett, ezt írja előszavában: "…a legszörnyűbb események felelnek meg leginkább a valóságnak. Ezeket olyan emberek naplóiból és leveleiből kölcsönöztem, akik átélték őket… A gyógyítási módszerek történelmi szempontból valósághűek. A betegek érzéstelenítés nélkül estek át a műtéteken, és kibírták a szokatlan, kimerítő és gyötrelmes kezeléseket. Az akkori gyógyítók… sokszor hihetetlenül bátrak és erősek voltak. Ez az ő történetük."


10*/10

4 megjegyzés:

  1. Egy újabb könyv, ami felkerül a listára :)).

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a posztod, nekem már régóta várólistás ez a könyv, csak tudnám mikor olvassam?

    VálaszTörlés
  3. Eddig nem is hallottam róla, már megint egy nagyon jó könyv?!:)

    VálaszTörlés
  4. Igen.... már megint egy újabb letehetetlen könyv....

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!