2010. december 21., kedd

Pocsék karma


David Safier: Pocsék karma

Elolvastam: 2010. december 20.

Ideje volt egy kis szórakoztató irodalomnak, ezért választottam a Pocsék karmát. Rengetegen olvasták már, sokan szeretik, és persze a marketingje sem utolsó, hiszen az egyik nagy bevásárlóközpontból hazafele jövet a kosaramba "csusszant" a könyvhöz tartozó szórólap.
Nehezen tudom elképzelni, hogy pasi írta, azt még kevésbé, hogy pasi elolvassa. Az egész könyv szerintem teljesen filmszerű, méghozzá a ma divatos humoros-romantikus-kicsit limonádé kategóriába sorolnám, olyan igazi első randira való.


A borító mesekönyv-szerű, nekem nem annyira tetszik. De mindenesetre már előrevetíti, hogy a komoly szándék távol áll az írótól. Egyáltalán nem eredeti a történet szerintem, aki egy kicsit több filmet néz a kelleténél (mint én is), annak szinte minden pontja ismerős lesz valahonnan.
A fülszöveg nagyjából elmeséli a könyv tartalmát, így azt kihagyom. Ez igazából egy klassz kis mese arról, hogy a szerelem örök és a jó mindig elnyeri méltó jutalmát. És persze a külső nem számít.
A kedvenc szereplőm: Casanova.
Többet nem is tudok írni róla, mert nem hiszem, hogy bármi is megmarad 1-2 hónap múlva belőle....Egyedül a hangyákat, akik felbukkannak az előszobában nézem már szemmel.
Ha valami könnyed, szórakoztató könyvre vágyunk, akkor nem rossz választás. Néhány helyen kifejezetten humoros volt, de persze meglepetéseket sehol sem okozott.


"Kim Lange tévébemondónő életének legboldogabb napján megnyeri a Német Televízió Díját. Sajnos azonban ugyanazon a napon egy orosz űrállomásról levált roncs maga alá temeti, és a halálát okozza.
A túlvilágon fejére olvassák bűneit: elhanyagolta a lányát, megcsalta 
a férjét, összességében túl sok rossz karmát gyűjtött be élete során, így valódi megértésre nem számíthat. Büntetésül hangyaként születik újjá, és ahhoz, hogy feljusson a reinkarnációs létrán, egy nagy adag jó karmára is szüksége lesz…
Az „átmeneti hangyaság” után elhízott sültkrumpli-árusként tér vissza az életbe. Épp időben ahhoz, hogy megakadályozza legjobb barátnője és volt férje egymásba szeressenek…
A német származású David Safier sikeres, többszörösen díjjazott forgatókönyvíró hazájában. A Pocsék karma 1 millió példányban fogyott Németországban, és több mint tíz nyelven aratott sikert fanyar humorával, és páratlan – „pasi által írt csajos könyv”- stílusával."

7/10