2010. október 12., kedd

Egy igazi 'tragika' története



Jókai Mór: A tengerszemű hölgy

Elolvastam: 2010. október 12.


Nagyon szerettem olvasni A tengerszemű hölgyet. Jókai nagy kedvencem. Bevallom, hogy sokáig nem is hallottam erről a regényről. Idősebb korában írta (1890-ben), önéletrajzi ihletésű regény, így sok érdekes tényt és emléket is megtudhatunk az életéről. 
Mindvégig az örök mesélő stílusában ír, egy pillanatra sem lankad a figyelmünk. Elkalauzol bennünket az 1840-es évek Budapestjére, beülhetünk vele a Pilvax kávéházba és részt vehetünk a forradalom fontosabb eseményein, majd vele együtt sírhatunk a szabadság elvesztése miatt. Mindeközben újra és újra felbukkan az életében egy nő, akinek el lehet veszni a szemében. Lehetséges, hogy Jókai az egyetlen, aki igazán szereti ezt a hölgyet, hiszen tragikus sorsa erre enged következtetni. Kezdetben elítéljük Erzsikét, csapongónak találjuk és hűtlennek. Később szánjuk. Hiszen az a rengeteg férfi, akivel dolga volt az életében, az mind megrövidítette vagyonát, megkeserítette mindennapjait, boldogtalanná tette életét. Az a típusú nő, akinek a jó nem kell, azt észre sem veszi. Mindeközben újra és újra felbukkan Jókainál és kivételesen élvezetes stílusban meséli mindennapjait, a kimaradt éveket, az újabb reményeit. Jókai próbál tanácsot adni neki, próbál vigyázni rá, gyámsága alá is veszi egy időre (akkori férjével együtt), ám végül belátja, hogy Erzsike menthetetlen.... És ami a  legszörnyűbb, Erzsike is átlátja, hogy eszeveszetten fut a végzete felé.


Közben megismerhetjük Laborfalvi Róza művésznőt, a tökéletes és hűséges, odaadó feleség képében bukkan fel előttünk Jókai Mór pupilláján át. 
Nagyon jó könyv, élvezetes regény. Felelevenít néhány fontos tényt a történelem órákról, majd az irodalom órákról is, de ezt észre sem vesszük szinte. Igazán kár, hogy kevesen ismerik A tengerszemű hölgy történetét.




"Egy nő, akinek szeme tengerszem, a csodát jelenti a szemébe pillantó férfi számára. A csoda pedig birtokolhatatlan. Erzsike szédelgők, csábítók, kerítők prédája lesz, férfiaké, akiket nem érint a csoda. Utolsó férjét megöli, és a márianosztrai fogházban fejezi be életét. Mi történik egyetlen méltó hódolójával? Az ő sorsa nem tragikus. Humora sosem hagyja cserben, szenvedélyesen érdekli a történelem és a politika, leköti az írás. Egyébként Jókai Mórnak hívják. Jókai önéletrajzi ihletésű, öregkori remekét nyújtjuk át az olvasónak."


10/10

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Hű, jó tudni, hogy vannak még rajtam kívül begyöpesedett agyú Jókai-rajongók! :)
    Én ismerem a regényt, bár még nem olvastam. Egy-két éve a Kossuth Kiadónak volt a Metropollal közösen egy ötven kötetes Jókai sorozata: kemény borítós, kötött kiadásban 1500 forintos darabonkénti áron lehetett kéthetente hozzájutni az újságárusoknál. A neten keresztül még most is meg lehet venni, sőt, ha egyszerre rendelet meg a sorozatot, még olcsóbban jön ki! Ajánlom: http://www.kossuth.hu/index.php?o=konyvek&t=28&cs=63 :)
    Nekem az első 24 van meg, most tervezem megvenni a második 26-ot. Úgy terveztem, ezekkel fogom ünnepelni a Jókai-emlékévet majd... :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az infót, meg fogom nézni :)

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!