2014. május 10., szombat

A történelem rettegett asszonyaiJan Stradling - A történelem rettegett asszonyai 

Nagyon ígéretesnek tűnt ez a könyv, mert belelapozva több olyan nevet is láttam, melyek nem voltak ismerősek, úgy gondoltam, okosabb leszek tőle. 
A kötet 22 nőalak életrajzát tartalmazza az ókortól napjainkig, melyek között természetesen szerepelnek olyan kihagyhatatlan nevek, mint Kleopátra, I. Mária, Nagy Katalin vagy Mata Hari. De mellettük olyan érdekes nevek is elhangzanak, mint a kelta Boudica, Si Hsziangku, a rettegett kalózvezér, Messalina, és még sokan mások.
A könyv felépítése elég jó, minden fejezet egy külön nőalakról szól, az elején egy fényképpel, a margón néhány idézettel. A szövegben van egy bevezetés, mely regényesen mutatja a bemutatandó nőszemélyt egy adott szituációban, aztán pedig következik az életrajz. Ez utóbbi teszi ki a fejezetek nagy részét, rendkívül elnagyolt, olyasmi, mintha a wikipediáról másolták volna. Több hibát is jelez a szerző az adatokban, tényekben, különösen igaz ez a Báthori Erzsébetről szóló fejezetre, amit el sem olvastam emiatt. Az egész olyan, mintha egy ízelítő volna, éppen csak a "folytatjuk" marad le a fejezetek végéről. Érdemes lett volna rendesen kidolgozni a kötetet, mert az alapötlet nagyon tetszik, de olvasás közben folyamatosan az internet előtt ültem és a google-ban kerestem az érdekes nőalakokról szóló regényeket, pontosabb életrajzokat, tényeket, képeket.

Füli:
Rettenthetetlen, vérszomjas hadvezér, erőskezű, könyörületet nem ismerő uralkodó, kegyetlen zsarnok, agyafúrt szélhámos, a társadalom szabályait felrúgó rablóvezér vagy terrorista, eszelős gyilkos: megannyi tipikus, kisebb-nagyobb emberi közösségek, de akár egész népek, nemzetek sorsát hosszú időkre meghatározó negatív figurái a történelemnek, akik valószínűleg férfiként jelennek meg képzeletünkben. Csak kevesen gondolnák, hogy bizony a gyengébb nem számos képviselőjét is megtalálhatjuk közöttük. Jan Stradling az ókortól napjainkig, valamennyi kontinenst bebarangolva, huszonkét híres-hírhedt, nem mindennapi asszony életét tárja elénk ebben az illusztrált kötetben. Egyesek bátorságuk, éles eszük révén borzongással vegyes csodálatunkat is kivívhatják, másokra némi szánalommal tekinthetünk, de akadnak köztük olyanok is, akiket valóban csak döbbenettel és viszolygással lehet szemlélni szerencsére már a múlt távlatából. Jan Stradling könyve egyszerre barangolja be az írott történelem egészét, miközben izgalmas egyéni sorsokat, már-már bulvárjellegű személyes részleteket tár az olvasó elé. Mindezek ellenére szemléletesen mutatja be, hogy a történelem érdekes emberi történetek végtelen tárháza. Műve kiválóan alkalmas arra, hogy a történelem izgalmas bonyolultságát megszerettesse minden olyan emberrel, aki érdeklődik a múlt alakjai és a rejtélyek iránt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!