2014. április 27., vasárnap

A varrónő



Kate Alcott: A varrónő

Kate Alcott könyve a gyönyörűséges borítóval fogott meg engem, persze a csipke volt az, ami magával ragadott, csak itthon láttam meg, hogy az a hajó alul bizony a Titanic.
Szóval ez egy Titanic-os sztori, a legnagyobb hangsúlyt maga a tragédia és főként az azt követő vizsgálatok kapják. Főszereplőnk, Tess, a varrónő történetét kissé alulértékeltnek láttam. Valami nagy szerencse folytán gazdag divattervező, Lady Duff Gordon alkalmazásába fogadja a naiv Tesst, ami hatalmas new york-i karrier lehetőségével kecsegteti. A Titanic tragédiája azonban beárnyékolja a szépreményű jövőt, hiszen Lucile-t (Lady Duff Gordont) megvádolják, hogy helytelenül viselkedett a menekülés során és félszáz embert hagyott cserben a jéghideg tengervízben, amikor menekülőre fogták a mentőcsónakkal. Ez a sztori állítólag színtiszta valóság, a híres-hírhedt divattervező tényleg félig se telt mentőcsónakkal menekült! 
Tess személyisége nem volt valami magával ragadó, gyakorlatilag a regény folyamán két pasi között örlődik, Lucile oda teszi, ahová akarja, az én szememben túlságosan is naiv, döntésképtelen lánynak tűnt, akinek az intelligenciájához semmiképpen nem érnek fel azok a szavak, melyeket az írónő a szájába ad :| Ezen kívül egy másik dolog is nagyon zavart, méghozzá az, hogy a könyvben szereplő tények nagyrészt hibásak és a szerkesztő folyamatosan pontosítgatni kénytelen a lábjegyzetben, hogy ki mit is csinált a tragédia éjszakáján, hol, milyen mentőcsónakok voltak, hanyas számúval mi történt a valóságban. Tudom, hogy egy romantikus női író számára ezek nem olyan fontos adatok, de szerintem az alaposság kedvéért utánajárhatott volna.

Egyebekben jó kis szórakoztató könyv, könnyen olvasható stílusban, kikapcsolódásnak kitűnő.

Füli:
A szolgálóként dolgozó fiatal Tess egyetlen vágya, hogy azzal foglalkozhasson, amihez ért: ruhák tervezésével és varrásával. Álma, úgy tűnik, valóra válik, amikor a világhírű divattervező, Lady Lucile Duff Gordon felfogadja, hogy komornaként kísérje el a tengerentúlra a Titanic fedélzetén. A hajón a lány egy egészen új világba csöppen, és lassan kezdi elhinni, hogy tényleg egy új, boldogabb élet vár rá Amerikában, ekkor azonban bekövetkezik a katasztrófa…
Miután az életben maradottak megérkeznek New Yorkba, egyre több és több pletyka kap szárnyra arról, mi is történ valójában azon a végzetes éjszakán. Miközben az amerikai szenátus által kezdeményezett vizsgálat újra felszakítja a sebeket, és a túlélőknek szembe kell nézniük saját döntéseikkel, Tess is választás elé kerül. Kitarthat-e munkaadója mellett, aki képes valóra váltani álmait és biztosítani a jövőjét, ha igazak a híresztelések, és Lady Duff Gordon tényleg mások élete árán menekült meg? Dolgozhat-e neki tovább, ha azért, hogy megtartsa titkát, képes tönkretenni egy férfi életét, valakiét, aki iránt Tess egyre mélyebb érzelmeket táplál…?
Kate Alcott nagysikerű regényében egy fiatal lány keresi a boldogság útját egy szörnyű tragédia árnyékában.




8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!