2013. október 6., vasárnap

A nagy Hoggarty gyémánt



William Makepeace Thackeray: A nagy Hoggarty gyémánt

Nagyon jó döntés volt elővenni Thackeray könyvét a polcról! Több kötetét is beszereztem már, de a legvékonyabbal kezdtem, biztos, ami biztos. Ő egyébként a világirodalom egyik leghíresebb írója, itthon mégsem annyira "kedvelt", egyedül a Hiúság vására szokott a figyelembe kerülni (melyet következő elolvasandónak gondoltam!).
Thackeray nagyon jól ír! Annyi, de annyi az irónia szorult belé, olyan kritikusan látja saját korát és a társadalmi összefüggéseket, hogy alig tudja kiírni magából. 
A nagy Hoggarty gyémánt egy fiatalemberről szól, Samuel Titmarsh úrról, aki írnokként dolgozik egy nagyobbacska biztosítótársaságnál, miközben szép szerelméről, a falusi Maryről álmodozik. Egy szép napon azonban teljesen megváltozik az élete: gazdag nagynénje, Hoggarty-né egy gyémántot adományoz neki, amit a büszke Sam ezentúl a kabátjára tűzve visel. Így figyelnek fel rá különböző arisztokrata és felfelé törekvő személyek, minek folyamán jókora kalamajkába kerül.
Sam nekem mindvégig szimpatikus volt, hiszen elbűvölt öniróniája és őszintesége, illetve kikezdhetetlen szerelme az egyszerű Mary iránt.
Az író stílusa nagyon tetszett, így a Hiúság vására sem várat sokat magára. Jó lenne rá jobban odafigyelni, különösen azoknak, akik kedvelik az 1800-as évek angol irodalmát. Garantáltan nem fognak csalódni!



9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!