2013. június 23., vasárnap

Tölgyfa a dombtetőn



Kathleen Grissom: Tölgyfa a dombtetőn


Újabb kedvenc könyvet avattam! Egy kislány, aki Írországból indul családjával az Újvilág felé, ám a tengeri utazás megpróbáltatásai során árván marad. A hajó tulajdonosa magához veszi, hogy törlesszen neki, mint szolgáló. Így Laviniát az ültetvényen élő néger rabszolgák nevelik fel. A szépséges, ám szomorú titkot hordozó Belle-t tekinti édesanyjának, ám az egész családhoz ragaszkodik - pont mint a kiskacsák ahhoz, akit először meglátnak. 
A nagyház úrnője bedilizett az ültetvényes életmódtól és ópiumfüggővé vált. Fia sötét lelke sokak számára rejtve marad... A ház ura pedig mindig távol van - tökéletes hely a gonosz munkafelügyelőnek, hogy azt csináljon a szolgálókkal, amit csak akar. A család hátborzongató és sötét titkai pedig teszik a dolgukat valahol a háttérben...
Laviniának azonban fehér bőre más sorsot szán, az ültetvényes család életében egy tragikus utazás nagy változást hoz, így Lavinia is elkerül a háztól - átmenetileg.

Nagyon érdekes, fordulatos könyv, minden sorát élveztem. A hangulata kifejezetten komor - nagyon jól illik azokhoz a nehéz, már-már elviselhetetlen körülményekhez, melyek ezeken az ültetvényeken lehettek anno a múltban. A néger rabszolgák reménytelen élete, a könyörtelen gazdák és felügyelők, az a millió elszenvedett igazságtalanság, az a sok-sok elsírt könny.
Nem vagyok egyébként túlzottan oda a "rabszolgás" könyvekért, de az Elfújta a szél nagy kedvencem. Ez a könyv történetvezetés tekintetében néha emlékeztetett  rá, egyik-másik szereplő pont olyan pengeélen táncolt az "őrült" és a "normális" kategóriák között, mint az Elfújta a szélben.
Olvasás közben épp úgy magába szippantott (és fogva tartott), mint Margaret Mitchell regénye.
Ráadásul két olyan pont is volt a könyve első felében, ami annyira megérintett, hogy elpityeredtem. Nem tudom, hogy női hormonális kibillenés volt az oka vagy tényleg ilyen érzékletesen megírt jelenetekről van szó - így ennek tisztázása érdekében mindenképpen újraolvasom!


10/10***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!