2013. július 21., vasárnap

A legnagyobb lovag



Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag


Az 1100-as évek második felében járunk, a helyszín Anglia és Normandia. Élt ebben az időben egy William Marshall nevezetű, messze földön híres lovag. Ügyesen forgatta a kardot, kiválóan megülte a lovat és mesterien bánt a szavakkal.
Szóval a téma nagyon ígéretes: William élete és felemelkedése. A lovagi tornák, trónutódlási és belpolitikai harcok. William II. Henrik angol király idejében kezdi meg a nincstelen lovagok nehéz útját, ám különleges bajvívó tehetsége és emberismerete révén hamar bekerül az udvarba és lesz Henrik trónörökös oktatója, akinek később hűségesküt tesz. Nem könnyű az élete a fiatal, ám annál elvetemültebb Henrik mellett, kinek halála után a kifejezetten bogaras Henrik király veszi maga mellé. William a fennmaradt írások szerint szerette és tisztelte a nőket, bár a kor szokásaihoz hűen ő is tartott szeretőt. Élete derekán azonban az a megtiszteltetés éri, hogy elveheti feleségül Isabel De Clare örökösnőt, aki a legendák szerint nem csak szemtelenül fiatal és gyönyörű, de még az esze is a helyén van, így igazi társa lehet Williamnek.
William Marshall neve a korában mindenki számára ismerősen csengett, manapság a kutya nem tudja, hogy ki lehetett, ennek tudatában kifejezetten érdekes volt olvasni róla.

Szóval ez egy izgalmas, regényes formát öltött életrajz, jó volt olvasni, végig lekötötte a figyelmemet, érdekeltek az események. Chadwick stílusa nem olyan kiemelkedő, szerintem talán még többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből... Ezért nem mindegy, hogy ki ragad tollat/billentyűzetet és próbálkozik kikaparni a saját gesztenyéjét, mint író. [Én pl, soha nem tenném, van önkritikám...]

Elizabeth Chadwick másik lovagos könyve Az első lovag címmel jelent meg nálunk.





-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!