2013. március 11., hétfő

Barangolás 2. - Újfundland

Egy Pulitzer- díjas regény, E. Annie Proulx Kikötői hírek című könyve kapcsán jutottam el a hó, jég és szél vidékére, Újfundlandra. 


Újfundland (angolul Newfoundland) Kanada atlanti partján fekszik, egészen 2001-ig így hívták a tartományt is, akkor azonban Labradort is hozzábiggyesztették, így most már hivatalosan Újfundland-Labrador tartomány a terület neve. 
 
Ki hinné, hogy az emberek számára milyen régen ismert vidék ez a jéghideg föld! Már a vikingek is gyakran jártak errefelé, ők Vinland néven emlegették. John Cabot adta Újfundland latin nevét (Terra Nova) 1497-ben, a nagy földrajzi felfedezések idején. 
Fővárosa St. John's, a sziget déli csücskében fekszik. A világ 16., Kanada 4. legnagyobb szigeteként tartják számon. Ehhez képest lakossága az embert próbáló éghajlati viszonyok miatt gyér, fél millió főt sem számlál a szomszédos szigeteket is hozzáadva.

Twillingate városka kikötője

Tehát Quole, a főszereplőnk, gyermekeivel és nénikéjével saját tragédiájának helyszínéről, a rohanó és zűrzavaros New Yorkból érkezik ide új életet kezdeni.

De közelítsük meg a vidéket, ahol a regény játszódik. Ha a sokat emlegetett településeket keressük a neten, akkor nem találunk Killick Claw nevű városkát Újfundland berkein belül. Viszont ráakadtam egy St. Anthony nevű városkára, mely az írónő vallomása szerint a Kikötői hírek helyszínszínét inspirálta. St. Anthony a "nagy északi félszigeten (Great Northern Peninsula) fekszik, lakossága néhány évvel ezelőtt még 3000 főt számlált, azonban folyamatosan csökken. Igazi halászváros, első telepesei a 16. század elején érkezett francia és baszk halászok voltak. A 19. század közepén még többen érkeztek a területre, akkor már a 110, majd a 140 főt is elérte a település lelékszáma. 

St, Anthony városa a lemenő nap fényében

A lakosság hirtelen megszaporodott azokban az időkben, amikor a brit orvos és misszionárius Sir Wilfred Thomason Grenfell a városba érkezett. Kórházakat alapított, javított az orvosi ellátást és a mélytengeri halászatot is támogatta. Ekkor futott fel a városka igazán, a halászat kiváló megélhetést jelentett lakosainak. 
Az éghajlatról annyit, hogy a hosszú, jéghideg tél uralja a mindennapokat, melyet felvált egy rövidke, meleg nyár (amikor akár 16 fok fölé is csúszhat a hőmérő higanyszála).
A part mentén folyamatosan név nélküli jéghegyek vándorolnak, nagyon megnehezítve ezzel a környéken  járó hajóskapitányok dolgát... Résen kell lenniük. Emellett gazdag a környék élővilága, jéghegyméretű bálnák is sóhajtoznak a hideg hajnalokon, melyek a partról kiválóan megfigyelhetőek.

Jéghegy a part melletti vándorútján

Egy bálna járja az öböl vizeit...

A Kikötői hírekből készült filmet eredetileg az Egyesült Államokban, Main államban tervezték forgatni, ám az írónő kijelentette, hogy nem Újfundlandon forgatnak, akkor nincs film. Nincs vita, a filmet leforgatták az eredeti helyszínen, így hamisítatlan új-fundlandi hangulatot kap a néző... Valamilyen rejtélyes okból egy New Bonaventure nevű település játszotta a filmben Killick Claw szerepét. 

New Bonaventure
 Nem költöznék erre a hideg vidékre, de az biztos, hogy egyszer lehetőségem lesz, akkor megnézem innen az északi fényeket és lesek bálnát is, amint a part mentén szuszognak... :)

Adalék a könyvhöz: 

tuckamore

Gyakran előfordul a tuckamore kifejezés a szövegben.
Ez egy tipikusan újfundlandi szó, amit csökevényes, növekedésben visszamaradt fenyőkre alkalmaznak, melyek általában a part mentén ácsorognak magányosan. Érdekességük az, hogy illatuk (különösebb kisebb esőzés után vagy párás időben) különlegesen finom, balzsamos, és a szél messzire elrepíti!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!