2012. január 31., kedd

Bipoláris


Rados Virág: Bipoláris
Egy mániás depressziós nő regénye

Ez a regény nem nyerte el annyira a tetszésemet. Valamiért több újdonságot vártam tőle és így csalódtam. Ebben a közegben munkálkodva nap, mint nap, nem találtam benne meglepetést. 
Rados Virág regényét olyanoknak ajánlanám, akik anélkül tengetik az életüket, hogy a való életben valaha is találkoztak volna pszichiátriai beteggel vagy pszichiátriai osztállyal (magánvéleményem az, hogy legalábbis így gondolják...). Érdekes és furcsa világ ez, merőben más, mint amiket a filmeket látunk. A betegek pedig közöttünk járnak, próbálnak beilleszkedni, küzdenek a stigmatizáció ellen és az elfogadásért. De valahol mégis sokan a társadalom szélére sodródnak, "láthatatlanokká" válnak, nem vesszük őket észre vagy nem akarjuk őket meglátni. Az élet velük és nekik sem könnyű.
Ez a regény ebből ad egy kis ízelítőt. Maga a kórkép is biztos sokakat érdekelhet, az írónő megosztja velünk a legnehezebb hónapokat. Többször elhangzik a regényben a személyiségzavar diagnózis is... nem tudom. Az biztos, hogy szerintem ennek a kötetnek a lényege inkább az írónő küzdelme és élete lenne, az, hogy miben tér el ő a nagybetűs átlagtól. Annak ellenére, hogy munkájában sikeres nő a főszereplő. Őszinteségével, nyíltságával ez a kötet is az elfogadásért száll harcba.
Péceli Rita története igaz történet. A könyv haladós, olvasmányos, igazából egyáltalán nem rossz.
Néhány infó a bipoláris zavarról itt és itt.


8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!