2011. január 19., szerda

Különleges vonzerő


Karen Blixen: Ehrengard - Egy csábítás története

Elolvastam: 2011. január 19.

Régóta szemezek Karen Blixen, dán írónő regényeivel, ám teljesen a véletlen műve, hogy pont az Ehrengard került a kezembe.
Az Ehrengard egy nagyon különösen kivitelezett csábításról szóló kisregény, mindössze 100 oldal az egész. A 18. században játszódik, egy kitalált helyen, egy kitalált uralkodó dinasztia sötét titkát meséli el, miközben egy fiatal amazont egy furfangos szoknyapecér próbál a csapdájába édesgetni egészen érdekes módszerekkel.
Mindezt egy nagyon kényelmes fotelben ücsörgő öregasszony meséli - mesébe illő mese.
Nagyon szerettem olvasni, gördülékeny, rövid, elvarázsol. Mesés erdők, csodás kastélyok, gyönyörű hercegnők - nekem való.


"Az Ehrengard Karen Blixen utolsó és egyben egyik legszebb elbeszélése, melyet egy újabb kötet bevezetőjéül szánt, de már csak halála után, 1962-ben jelenhetett meg.

Az írónő színes fantáziája ugyanabba a 18. századi, arisztokrata környezetbe viszi vissza olvasóját, amelyet a Hét fantasztikus történet című kötetéből már megismertünk. Mintha tudta volna, hogy ez lesz az utolsó műve, még egyszer megcsillogtatta gazdag elbeszélő művészetét, belesűrített művébe szinte mindent, ami egész életén keresztül foglalkoztatta: a művészet és élet kapcsolatát, a sors hatalmát az egyén fölött, az emberek lelkében rejtőző mély titkok óvatos megközelítését. Fő témája a csábítás és odaadás, ebben a tekintetben Kierkegaard Egy csábító naplójának ironikus verziója.
Ehrengardban ráismerünk az írónő egyik vissza-visszatérő kedvenc alakjára, a bátor, tehetséges, rendíthetetlenül kiegyensúlyozott, vonzó amazonra. Talán a leginkább felejthetetlen ilyen alak Babette, a szakácsnő és forradalmár, a Babette lakomája című elbeszélés címszereplője."



10/10


Eredeti cím: Ehrengard
Fordította: Kertész Judit (2010)
Kiadó: Polar Kiadó
104 oldal
keménytábla, cérnafűzött

2 megjegyzés:

  1. " Mesés erdők,csodás kastélyok, gyönyörű hercegnők."?? Ajaj, ez így nagyon jól hangzik, ugye kapható könyv jelenleg is a boltokban?:)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, megérett az idő arra, hogy hozzáfirkáljam a könyv aktuális elérhetőségének adatait is! Hisz úgy az igazi :)

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!