2013. június 11., kedd

A fehér ruhás nő



Wilkie Collins: A fehér ruhás nő


Az 1001-es listán szerepel ez a kötet, ráadásul nagyon szép kiadásban jelent meg tavaly, így több okom is volt arra, hogy hazajöjjön velem a könyvtárból.
A történet középpontjában egy 19. századi bűntény szerepel, mely megváltoztatja szereplőink életét. A szépséges, ám kissé nyafka Laura Fairly békésen éldegél féltestvére, Marian óvó és féltő szárnyai alatt nagybátyjuk, a dilinyós Mr. Fairly birtokán, az angliai Limmeridge-ben. Az az ötletük támad, hogy rajzolni tanulnának, így felfogadják a fiatal és hősien szívű Walter Hartright-ot, a rajztanárt, hogy foglalkozzon a fiatal kisasszonyokkal főállásban. Hát persze, hogy gyengéd érzelmek indulnak útjára a bárgyú Laura és a hősszerelmes Walter között... Igen ám, de idejekorán elhunyt édesapja már odaígérte a hölgyeményt a középkorú, ám annál baronetebb Sir Percival Glyde-nak, aki alig várja, hogy megtartsák az esküvét és magával vigye fiatal feleségét Blackwater Parkba...
Mindemellett a London felé vezető úton éjszaka felbukkan egy fiatal fehér ruhás nő, akit a véletlen folytán épp Mr. Hartright segít ki szorult helyzetéből... Majd Laura kap egy levelet, melyben rettenetes vádakkal illetik jövendőbelijét. És egy hórihorgas orrú, kövér gróf is aljas cselszövésben mesterkedik.
A könyvben többen is megszólalnak, visszaemlékeznek a bűnesetre és szépen lassan kitisztul a kép, majd lerántják a leplet a nagy TITOKról is. Persze a történetszövés rendkívül összetett és körülményes, a szereplők maguk is igen körülményeskedők, mindegyikőjüktől részletekbe menő előadást hallhatunk a végzetes cselszövés körülményeiről. Mr. Fairly beszámolóját - meg lehet érte vetni - végig mosolyogtam/kacagtam, annyira jól sikerült.
Szerintem a hangulatteremtés, a leírások és a jellemrajzok ennek a könyvnek az erősségei, hátulütője a történet lassú folyása - aki skandináv krimiken és CSI-on edződött, annak nem biztos, hogy élvezetes. Aki viszont szereti a vérbeli 19. századi irodalmat, a lidérces jeleneteket, az összeesküvéseket és összefonódásokat, az szeretni fogja. Nekem nagyon tetszett.


10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!