2011. február 13., vasárnap

A sors anekdotái




Karen Blixen: A sors anekdotái

Elolvastam: 2011. február 11.


Karen Blixen dán írónő, sokaknak a Volt egy farmom Afrikában című regénye ismerősen csenghet.... Igen, ő az az írónő, aki 17 éven át élt Kenyában és volt egy farmja Afrikában...

A Sors anekdotái egy elbeszéléskötet, mely az alábbi öt, különböző hosszúságú művet foglalja magában: A búvár, Babette lakomája, Viharok, A halhatatlan történet, A gyűrű.

Mindig is tudtam, hogy a történeteknek nagy jelentőségük van életünkben, a véletlen találkozások alakítják sorsunkat, de ebben a novellafűzérben ez még kifejezettebben érvényre jut. Sokszor pillanatnyi döntéseink hosszú évekre előre meghatározzák az életünket, talán sosem fog visszatérni korábbi medrébe.

A nyitó történet, A búvár, elrepít bennünket a távoli arab-perzsa világba, ahol egy később vissza-visszatérő motívummal találkozhatunk: az angyalok és mindazok, akiknek szárnyai nőttek, vajon közelebb vannak-e a istenekhez? 
Mindenesetre a könyv továbbszárnyal a Babette lakomájával, egészen Norvégia északi hegyei közé egy kicsiny faluba, ahol a tiszteletes irányítja a puritán lakosság mindennapjait. Két lányával él egy Berlevaag nevű településen, ahova egyik nap egy kétségbeesett asszony érkezik, aki a messzi Franciaországból menekül a forradalom véres karmai elől. A két lány, Martina és Philippa szerelmei, története hamarosan egybefonódik Babette életével és mindez egy nagy francia vacsora keretein belül teljesedik ki. 
A színészet szövevényes világába kalauzol bennünket a Viharok című novella, melyben Mallival ismerkedhetünk meg, és a bátorságról is egészen újszerű fogalmat alkothatunk. Vajon az-e az igazán bátor, aki szembenéz a veszéllyel, miközben látja a végkifejlet lehetőségeit, vagy az-e az igazi bátorság, amikor az emberben nem is tudatosul a veszély lehetősége és tiszta fejjel, riadalom nélkül dönt?
A kedvencem kétségkívül a Halhatatlan történet, mely Kína egyik leggazdagabb kereskedője, Mr. Clay álmát igyekszik valóra váltani a gyönyörű és nehézsorsú Viginie, a különc Elisáma és a tettre kész matróz segítségével. Mr. Clay elhatározza, hogy az egyetlen történetet, amit életében hallott, egy matrózmesét, valóra váltja. És meg is van hozzá a pénze, hogy a szereplőket megfizesse. Számomra a novelláskötet csúcspontja volt ez az elbeszélés, egy igazi történet a történetben, a sors hatalmas játéka. 
Majd mintegy levezetésként A Gyűrűben egy találkozás szemtanúi lehetünk, mely megváltoztatja egy fiatal asszony lelkét. 

Sokféle szereplő a világ több tájáról, nagy döntések, sorsfordító találkozások és élettörténetek. Gondolatébresztő írások, különleges szereplők.



"Karen Blixen (írói álnevein: Tanja Blixen vagy Isak Dinesen) különös alakját a Távol Afrikától című filmből ismerte meg a világ. Írói pályája későn kezdődött, amikor afrikai farmjának csődje és szerelme halála után hazatért Dániába. A Hét fantasztikus történet elbeszéléseit angolul írta, majd az óriási amerikai siker után ő maga fordította le dánra. Ezt követően még jó néhány elbeszéléskötete jelent meg, immár nemzetközi sikertől övezve. Azon kevés írónők egyike, akiknek sikerült bekerülniük a jobbára férfiak számára fenntartott világirodalmi kánonba. A sors anekdotái Karen Blixen legnépszerűbb elbeszéléskötete, amellyel végérvényesen meghódította a világot. Két híres remekművet is tartalmaz: a varázslatos Babette lakomáját, amelyből Gabriel Axel készített Oscar-díjas filmet, és az Orson Welles rendezésében vászonra vitt elementáris Halhatatlan történetet."

Korábban az Ehrengard-ról írtam.




10/10


 




Eredeti cím: Skaebne-Anekdoter
Fordította: Kertész Judit (2008)
240 oldal, keménytábla, cérnafűzött

1 megjegyzés:

Kíváncsian várom a gondolatodat!