2011. január 24., hétfő

Neurotikus a gyilkos??



Jed Rubenfeld: Akar beszélni róla?

Elolvastam: 2011. január 23.

Ritkán olvasok krimit, ha mégis akkor az Agatha Christie, a krimi ősanyja az én stílusom. Most azonban a sors úgy hozta, hogy egy számomra ismeretlen írótól egy merőben újat ígérő krimi akadt a kezembe. 
A borító számomra nagyon megnyerő volt, odavagyok a régi fényképekért, a boldog békeidőkkel pedig bármikor le lehet venni a lábamról. Egyébként a borító számomra rejtélyes okból két változatban készült: barna szépia és zöld szépia, nálam a barna a nyerő és a könyvespolcomon is az található meg.
A fülszöveg egy Freud vezette nyomozást sejtet. A pszichológia nagyon érdekel és szerepét a bűntényekben (megoldásukban) elengedhetetlennek gondolom. Ráadásul Freud és az Egyesült Államok összekülönbözését, Freud és követője, Carl Jung eltávolodásának okát is megtudhatjuk.
Jed Rubenfeld főállásban jogász, ám igen sokat foglalkozik a pszichológiával és Freud munkásságával. Az Akar beszélni róla? egyik vonulata az Amerikába érkező Freud, Jung és Ferenczi Sándor, értekezéseik a pszichoanalízisről, a lehetőségekről, jövőképükről, másik szálon pedig fut a gyilkosságot, nők ellen elkövetett agresszív cselekedeteket nyomozó történet, melyben persze szerepet kap Freud egyik amerikai követője, számos egyén a new york-i felső tízezerből, egy tapasztalatlan, ám annál tehetségesebb és fifikásabb nyomozó, illetve egy halottkém, akiről sose tudjuk, hova tegyük. 
Közben gőzerővel épül New York városa, egymás után nőnek ki a földből a felhőkarcolók, egyik híd a másik után íveli át a Hudson-folyót. A város utcáin egymással versengenek a legújabb automobilok és egyik napról a másikra szorítják ki játszóterükről egy letűnni készülő világ elengedhetetlen tartozékait: a lovaskocsikat, hintókat, futókat. Ebbe a változó világba robban be az ideggyógyászat pszichológiai megközelítését célzó Freud munkássága.
A nyomozós szál össze-vissza bonyolódik, a bűnnel vádolt személye többször is változik, érdekek és ellenérdekek csapnak össze. Többször gondolkoztam együtt Younger-rel, a fiatal pszichiáterrel és Littlemore-ral, nyomozásunk vezetőjével is Néhol lehet sejteni a végkifejletet. Ettől függetlenül izgalmas.
Kedvenc szereplőm az ártatlan és megvezethető Younger, az egyik kitalált figura, aki nem tud ellenállni a gyönyörű nők bájának, a pszichoanalízist még éppen most tanulja és imád Hamletről gondolkodni. És egyéként ő az egyik kitalált szereplő a regényben.
Összességében nekem tetszett, nem egy szokványos krimi. Sokaknak újat mondhat az orvostudomány egyik áttöréséről, Freud és Jung elméletéről és annak fogadtatásáról. Mindez egy klassz krimibe ágyazva. 



"Lenyűgöző hatású történelmi krimi: a főszereplő Sigmund Freud és egy ördögi gyilkos, aki Manhattan leggazdagabb örökösnőjére támad.1909-ben Sigmund Freud New Yorkba érkezett. Ez volt egyetlen amerikai látogatása. Bécsbe való visszatérésekor alig beszélt az utazásról, de az amerikaiakat élete hátralevő részében „civilizálatlan”-nak nevezte. Mi történt a géniusszal az Újvilágban?E még mindig vitatott kérdésről Jed Rubenfeld olyan regényt szőtt, mely a klasszikus detektívtörténet, a történelmi figurák, a shakespeare-i talányok és a lélektani rejtélyek egyvelegeként máris nagy nemzetközi figyelmet kapott.Az Akar beszélni róla? Letehetetlen olvasmány, amely elejétől a végéig izgalmas cselekménnyel, intrikus szereplőkkel és nem utolsósorban gondolatokkal, eszmetörténettel köti le az olvasót. Többrétegű indítékú rejtélyes detektívregény, amely az olvasót Freud és Hamlet újragondolására készteti. Ezt a könyvet az ember csak azért teszi le, hogy tartalmán továbbgondolkozzon."


Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Oldalak száma: 456
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Kiadás éve: 2007
Fordító: BOZAI ÁGOTA








9/10

2 megjegyzés:

Kíváncsian várom a gondolatodat!