2018. május 2., szerda

Hihetetlen ​történet az óriás körtéről



Jakob Martin Strid: Hihetetlen ​történet az óriás körtéről

Ez egy hihetetlen jó mesekönyv! De kezdjük az elején: van ebben a könyvben MINDEN, ami az óvodás korosztálynak (tényleg: 3-7 éves korig) szüksége van:
1. színes, aprólékos, böngészhető rajzok
2. izgalmas történet 
3. kalózok, kincses sziget, kaland
4. borzongás (szellemek!)
5. mindenféle működő kütyü-mütyü és építmény
6. barátság, segítő kapcsolatok

Adott egy kis városka, igazán vidám nevű, Napváros. Nagy probléma történt a városban; eltűnt a polgármester, akit bonyolult néven neveznek, a könyvben végig JB-ként emlegetik (ez a névválasztás szerintem a gyenge pontja a történetnek, egy kisgyerek számára gyakorlatilag semmitmondó...). Így aztán Karc alpolgármester veszi kezébe a város igazgatását, ami nagyon szomorú esemény, Karc ugyanis mindig dühös, és ingerült, a feje is meglehetősen piros. És akkor jöjjenek hőseink: Micó (a cica) és Sebastian, az elefánt, egy baráti pár (fogalmam sincs, hogy alakult ki ez a barátság, lehet állatkerti eredetű...). Izgi dolog történik, egy palackba zárt levelet horgásznak ki a tengerből, így kerülnek bele a JB-keresős kalandba. 


És hogy hogy jutott az író eszébe, hogy pont egy óriás körtéből készített "hajón" utazzanak a Rejtélyes Szigetre (JB lelőhelyére)? Fogalmam sincs. Mindenesetre cuki ötlet. Így aztán hőseink csapata, kiegészülve Glükóz professzorral, elindul a kalandos útra. 
A tengeren aztán harcba keverednek a kalózokkal, a Rémséges Tengeri Sárkánnyal, majd jön a legfélelmetesebb: az Éjfekete-tenger. Itt bizony senki idegeit nem kíméljük: szellemek suhannak mindenfelé, méghozzá igencsak félelmetes, lidérces rajzokként jelennek meg a könyvben, amitől én is borzongtam, az 5 évesem pedig hirtelen felugrott a kanapé háttámlájára, onnan leste mi fog történni... És nincs mese, a mesében is jönnek a szellemek, semmi izélés, hogy nem léteznek, meg butaság, meg hasonlók. És ez a könyv legerősebb pontja: a szellemek jönnek... és mennek..., egyáltalán nem érdeklik őket hőseink, nem nyúlnak hozzájuk.


Szóval ez egy ilyen összetett, különleges mesekönyv, egy igazi kaland gyerekeknek, amit nagyon jó szívvel ajánlok a kisgyerekes családoknak.
Úgy értesültem, hogy ebből is készült mesefilm a közelmúltban:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!