2012. május 10., csütörtök

Egerek és emberek




Egerek, emberek, a föld zsírja és a tengerinyulak - George és Lennie barangol a Salinas-völgyben.

John Steinbeck: Egerek és emberek 

 


"Néhány mérföldnyire Soledadtól délre a Salina folyó szűk 
mederbe ereszkedik le a domb lábánál, s mélyen és folyik tovább."


Ha már a rövid könyveknél tartunk, akkor ajánlok egy olyat, amitől ismét megjön a kedvünk az olvasáshoz, méghozzá Steinbeck méltán híres kisregényét.

A könyv két fickóról szól, az alacsony George és a magas Lennie együtt vándorolnak tanyáról tanyára a híres Salinas-völgyben és alkalmai munkákból tengetik mindennapjaikat, miközben álmodoznak a saját tanyáról és arról, hogy majd valamikor milyen jól megélnek a "föld zsírjából". Hamarosan kiderül azonban, Lennie-nek nincs ki mind a négy kereke, ezért kénytelenek mindenhonnan továbbállni, hiszen nagyobbnál nagyobb zűrökbe keverednek. Merthogy Lennie-nek egyik legnagyobb kedvtelése az érintgetés, különösen a szőrös állatkák simogatása. A testi ereje azonban hatalmas... George próbálja megóvni, atyáskodik a hatalmas termetű, ám gyermeklelkű Lennie-n, ebben azonban nem túl sikeres.

Legújabb munkaadójuknál a Tyler-farmon is hatalmas bajba kerülnek, de erről ennyit is. 

Munka a Salinas-völgyben
"– Velünk bizony másképpen áll a dolog. Nekünk van jövőnk. Van, akivel beszéljünk, aki törődik velünk. Nem kell kocsmában ülnünk, s a pénzünket kidobálnunk, csak azért, mert nincs, ahová menjünk. Más ember, ha börtönbe dugják, ott rothadhat, az ördög sem törődik vele. Bezzeg, velünk van, aki törődjék.
Lennie közbevágott:
– Bezzeg, hogy van! És miért? Mert… Mert te törődöl énvelem, én törődöm teveled, hát ezért. – Boldogan nevetett. – Most folytasd, George!
– Hiszen már könyv nélkül tudod. Elmondhatod magad is.
– Nem, csak mondd te! Én kifelejtek belőle. Mondd, hogyan lesz később.
– No jó. Egyszer majd – amikor már összeraktuk a pénzt – lesz egy kis házunk, egynéhány hold földünk, tehenünk,disznónk és…
– És a föld zsírjából élünk! – kiáltotta Lennie. És lesznek tengerinyulaink! Folytasd, George! Beszélj arról, hogy mi lesz a kertünkben, meg a nyúlketrecekről, meg a téli esőről és a kályháról, meg hogy a tejen olyan vastag lesz a föl, hogy késsel kell vágni. Erről beszélj, George!
– Miért nem beszélsz magad? Tudod jól az egészet.
– Nem, mondd el csak te! Ha én mondom, az nem egészen olyan. Na igazán, folytasd, George! Hogy én hogy fogom ápolni a tengerinyulakat."

Nem egy jó hangulatú könyv, de mitől is lenne, mikor a mondatok között éppen az bújik meg, hogy lépünk át embertársainkon, dobjuk félre az elesettebbeket. Szívtelen, érzéketlen világ az, amiben élünk. Pont.

Szóval ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik egy letehetetlen, ám klasszikus kisregényre vágynak, mely egy szuszra végigolvasható. Ha tetszik a stílus, akkor az Édentől keletre című könyvet is ajánlom, ami nagy kedvencem.

1992-ben készült el a filmadaptáció, John Malkovich-csal és Gary Sinise-szel a főszerepben.


10/10

Adatok a könyvről:
Eredeti címe: Of Mice and Men
Fordította: Benedek Marcell
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Kiadás éve: 2008.
Oldalszám: 102
Beszerezhető:  könyvesboltok, 2370 Ft.

2 megjegyzés:

  1. Az Édentől Keletre nekem is nagyon tetszett anno :) Tervben van az újraolvasás mert már homályosan emlékszem csak.

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!