2018. június 6., szerda

Kegyes hazugságok

  


Diane Chamberlain: Kegyes hazugságok


A frissen házasodott, kissé cukormázas életet élő Jane Forrester egy különös belső hang hatására szociális munkásként kezd dolgozni az észak-karolinai Grace megyei dohányföldek szegény családjai között. Mindezt úgy, hogy férje, a tehetséges gyermekorvos ellenzi, és a társadalmi közeg sem tartja helyénvalónak a fiatal nő munkavállalását.
Munkája során jónéhány szegény, kiszolgáltatott családdal megismerkedik. A történet középpontjában a Hart család egyik tagjával, Ivy-val való kapcsolata van. Harték nincsenek könnyű helyzetben: az idős, beteges nagymama egyedül neveli két unokáját, a gyönyörű, ám gyengeelméjű Mary Ellát, és annak kisfiát, illetve Ivy-t.
Ezekben az években vette kezdetét az eugenikai program, mely program keretében gyengeelméjű, epilepsziás vagy egyszerűen csak hátrányos helyzetű lányokat sterilizáltak - sokszor tudtukon kívül. Ivyra is ez a sors vár, ha Jane az elvárásoknak megfelelően végzi a munkáját. De van-e jogunk Istent játszani? Van-e jogunk megfosztani Ivyt az anyai örömöktől? Van-e Ivynak esélye a normális életre ilyen háttérrel, ebből a közegből érkezve?
Súlyos erkölcsi dilemma ez.
Nagyon jól felépített, érdekfeszítő, elgondolkodtató könyv, már csak azért is, mert a valóságban 70.000 amerikai lányt és nőt érintett ez az eugenikai program.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!