2018. április 2., hétfő

Johnny háborúja


"Csinálni kell, ez minden. Ha valaki elveszíti bizonyos testrészeit, hajlamos különleges képességekre szert tenni. Talán ha a gondolkodásra koncentrálna, máskor is éppen úgy tudná, hogy ébren van, mint most. És ha már nem koncentrál, akkor tudja, hogy mindjárt elalszik. Ez azt jelenti, nincs más, csak gondolkodás, gondolkodás, gondolkodás. Akkor úgy belefárad a gondolkodásba, hogy elkábul és elalszik. Isten meghagyta az eszét, és ez minden. Ez az, amivel élhet, tehát minden éber percében ki kell használnia. Gondolkodnia kell, amíg fáradtabb nem lesz, fáradtabb mint valaha. mindig gondolkodnia kell, azután aludna."



Dalton Trumbo: Johnny háborúja


Az egyik legjobb háborúellenes propraganda-könyv, amit olvastam. Johnny felnő és beleszeret Kareen-be, akivel közös otthont, közös életet, gyermekeket terveznek. Minden álmuk és vágyuk romba dől azzal, hogy az Államok belép az 1. világháborúba és Johnny-nak el kell mennie a tengerentúlra harcolni. El kell mennie, az életét kell kockáztatni (akár adnia) a célért, melyről igazán nem is tudja, hogy micsoda. Johnny súlyosan megsebesül, sérülései miatt elveszíti a világgal való szinte összes kapcsolatát, ám életben marad. Életét pedig arra áldozza, hogy gondolkodik, önmagáról, a múltról és a háborúról. Próbál kapcsolatba kerülni a külvilággal.
Johnny egy egyszerű melós srác, bárki lehet az amerikai utcákról, de akár az európaiakról, feltételezem, hogy író nem véletlenül választott neki egy ilyen gyakori, semleges nevet. Erősen érzékeltetni akarta, Johnny szájába adva háborúellenes gondolatait, az igazságtalanságot, mely a fiúk életébe kerül. Anyák veszítik el fiaikat, szerelmes lányok vőlegényüket, leendő apák, tudósok, pincérek,... esnek áldozatul a semminek.
Rövid, ám annál összetettebb, érdekesebb könyv ez, annyira megrázó, hogy sokakkal együtt én is megkönnyeztem.
A könyvből készült filmet (Johnny háborúba megy) is készülök megnézni, kíváncsi vagyok, mit tudtak ebből az egészből kihozni.




"Nincs olyan szó, amiért érdemes életet adni. Inkább dolgoznék szénbányában, hogy soha ne lássam a nap fényét, kenyéren és vízen élnék, és napi húsz órát dolgoznék. Csak élhessek! Elcserélném a demokráciát az életért. A függetlenséget, a becsületet, a szabadságot, a méltóságot is. Nektek adom mindet, és ti adjátok nekem a látás, hallás képességét, adjátok vissza a levegőt és az ízeket! Tiétek a szó. Legyen az enyém az élet! Nem kérek boldog életet. Méltóságosat, becsületeset, szabad életet sem. Túl vagyok mindezen. Halott vagyok, egyszerűen életet kérek. Élni akarok. Érezni. Élő, mozgó lénnyé visszaváltozni a hullából. Tudom, mi a halál, akik pedig arról beszélnek, hogy kell szavakért meghalni, azt sem tudják, mi az élet."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!