2014. május 3., szombat

Hétpecsétes titok



Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Emma Donoghue regénye meglepett! A szoba című kötete nagy sikert aratott világszerte, ugyan azt még nem olvastam, ettől függetlenül örömmel vettem kézbe az új regényét, a Hétpecsétes titkot. Egy kicsit romantikusabb, intrikákkal fűszerezett regényre számítottam, ám egy mindenfajta romantikát nélkülöző, intrikáktól, feminizmustól túlfűtött regényt kaptam.
Központi témája egy házasságtörés a 19.századi Londonban. Helen Codrington, a szépséges, ifjú menyecske hozzámegy a hajlott korú tengernagyhoz - kész is a rossz házasság, szögezhetjük le előre. És tényleg. Szül két gyermeket, különköltözik férje hálószobájából és elkezd másfelé kacsingatni. Miért is ne, hiszen fiatal, szép, elbűvölő a stílusa - csak nem fogja magát élve eltemetni a vén férje mellet?!
Másik főszereplőnk Mrs. Codrington barátnéja, Emily Faithfull, Fido, aki a feminizmus élharcosa, emellett igazi vénkisasszony, aki egy többnyire nőket alkalmazó nyomdát vezet. És még nyakig belebonyolódik Helen házassági válságába is, amit aztán megbán ezerszeresen.
Valahogy így képzelem a valódi viktoriánus Angliát: a felszínen prűd és hűséges házaspárok a háttérben "érdekes" dolgokat csinálnak, melyeket nem is gondolnánk. Emma Donoghue regénye lerántja a leplet, az biztos! Teszi ezt mindvégig lebilincselő stílusban, és a könyv vége felé még egy olyan titokra is fény derül, amin még én is meglepődtem...!

Fülszöveg:
A Hétpecsétes titok a 19. századi Londonba kalauzolja az olvasót. A megtörtént eseményeken alapuló történet két hősnője a korabeli nőmozgalmak egyik élharcosa, Emily 'Fido' Faithfull, és a jómódban élő, házasságába belefásult szépasszony, Helen Codrington. A két nő hosszú évek után találkozik újra az angol fővárosban, s Fido egyik pillanatról a másikra Helen házassági válságának kellős közepében találja magát. A válság végül botrányos váláshoz vezet, amelyben nemcsak Helen, de Fido jó híre is kockán forog.
A viktoriánus Angliában nem nézik jó szemmel sem a házasságtörést, sem a női egyenjogúsági mozgalmakat, s végképp elutasítóak a válással szemben. Amikor pedig felmerül a gyanú, hogy a két asszony viszonya több is lehetett barátságnál, Fidónak nemcsak a társadalom súlyos ítéletével kell szembenéznie, de önmagával is, és mindazzal, amit önálló, független nőként képviselt.
Emma Donoghue színes tablót rajzol a korabeli angol társasági élet képmutató világáról, a nőket sújtó megkülönböztetésről, a feminizmus kezdeteiről, nem utolsósorban a pusztító szerelmi szenvedélyről.



10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!