2014. március 14., péntek

Mielőtt megismertelek



Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Régóta szemezek Jojo Moyes könyveivel, különösen ezzel, ami tartalma alapján a leginkább érdekelt engem. Ráadásul az értékelése is nagyon jó, bár ezzel vigyázni kell, csalódtam én már szinte 100%-os értékelésű könyvben is.
Nade Jojo Moyes könyve nem okozott csalódást! A történet elgondolkodtató, érzelmes, a stílus nagyon jó, olvastatja magát.
Louisa Clark, főhősnőnk, céltalan kispolgári életet él és amikor bezár első állandó munkahelye, a Vajas Buci, bizony kétségbe esik, hogy mit kezdjen magával. A munkaügyi központon keresztül új állást kap, és nagyot fordul az élete: egy négyvégtagi bénulással élő fiatal férfiről kell munkaidejében gondoskodnia. Will dúsgazdag családba született, tele volt lehetőségekkel az élete, kihasznált mindent, ami adódott. A testét minden értelemben maximumom járatta, sportolt, utazott, sokat dolgozott, igazán sikeres volt a nők körében, a munkájában és a barátai között. Egy tragikus baleset folytán felső nyaki gerincsérülést szenvedett, ami mindent megváltoztatott. Ám őt nem tudta. Kérdés az, hogy lehet-e így élni, egy ilyen aktív és temperamentumos személyiség el tudja-e fogadni, hogy most már mindenben, de szó szerint mindenben segítségre szorul?
Louisa, az életrevaló fiatal lány hat hónapot kap, hogy Will életkedvét meghozza. Will ugyanis azon gondolkozik, hogy véget vet az életének. Vajon elég lesz, amit Louisa tenni tud érte? Az együtt töltött hetek megváltoztatják a fiatal lány életét, sokat megtanul önmagáról. 
Ez a könyv az elején egy kicsit fura szerelmes történetnek tűnik, a könyv első felében jókat mosolyogtam Louisa és Will évődésén, kifejezetten reménytelinek tűnik a helyzet. Ám a sötét felhők hamar megérkeznek és mindannyian szembesülünk azzal, hogy az, aki nagyjából csak a fejét tudja mozgatni, milyen problémákkal kell megbirkózzon a mindennapok során, milyen fájdalmakat kell átéljen.
Nem akarom elárulni a könyv végét, de az biztos, hogy érdekes utazás ez, ahol senki nem megy sehova eleinte, majd mégis. Biztos, hogy mindenki átgondolja, megpróbálja magát beleképzelni Will helyébe. Megmondom őszintén, én az anyja helyzetét sem irigylem... A könyv második felében nagy hangsúlyt kap az eutanázia, mely mostanában előtérbe került, és nagyon eltérő érveléseket hallhatunk a témával kapcsolatban. 
Összességében ez egy nagyon elgondolkodtató és kifejezetten jó könyv, sallangmentes, olvasmányos, ám mindezek ellenére nem könnyű olvasmány. Érzelmes, és kedves, egyszerre reményteli és reményvesztett. Sírós. Olyan, amit nem feledünk.
Felkeltette az érdeklődésemet Jojo Moyes további könyvei iránt is, kíváncsi vagyok, hogy ez az alapvetően romantikus író mivel tud még meglepni.

10**/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!