2013. december 4., szerda

Felettünk a csillagos ég



Adam Makos: Felettünk a csillagos ég

Sikerült elolvasnom az év egyik legkülönlegesebb könyvét!
Adam Makos, egy fiatal amerikai srác, aki még gyermekkorában kezdett érdeklődni a II. világháború veteránok iránt, egy nagyon érdekes történetbe fut bele, mely -azt hiszem, nem túlzás - megváltoztatja az egész életét.
Charlie Brown hadnagy a háború során az európai hadszíntéren szolgált egy B17-es bombázógép pilótájaként, így összesen kilenc ember életéért felelt. Amikor Adam Makos megkereste őt napjainkban, hogy interjút készítsen vele, olyan történetet osztott meg vele az üreg Charlie, ami alapvetően megváltoztatja a felfogásunkat a háborús idők emberiességéről, együttérzéséről. Nem lövöm le a poént, de az biztos, hogy főszereplőnk a német vadászpilóta, Franz Stigler, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy Adam Makos kezet foghatott Charlieval. 
Franz Stigler a Lufthansa, majd a háború kitörését kivetően a Luftwaffe pilótájaként szolgált. A könyv nagyon jól bemutatja a németországi politikai viszonyokat, azt, hogy milyen életük volt a pilótáknak, mik és kik befolyásolták azt, hogy hazatérhetnek-e valaha a családjukhoz. És arról is beszámol, hogy maga a német nép a háború után hogyan vélekedett a légierő kötelékében szolgált veteránokról... erről legyen elég annyi, hogy nem véletlen, hogy Franz Kanadába emigrált.
A történet amúgy számos harci jelenetet tartalmaz, mely oldalakon keresztül annyira leköti az ember figyelmét, és annyira izgul közben, mintha egy filmjelenetet nézne. Olvasás közben beszélgettem a témáról Apukámmal, aki nagyon érdeklődik a világháborús technika és a csaták iránt, de neki se tudtam elmagyarázni, hogyan lehetséges úgy írni pillanatok alatt lejátszódó, szó szerint látványos jelenetekről, hogy az elolvasva teljes élményt nyújtson! De abban egyet értettünk, hogy a haditechnikai tudásom - legalábbis ami a repülőket érinti - sokat fejlődött. Pedig esküszöm sose érdekelt igazán :)

Szóval ez egy nagyon jó könyv, és messze kiemelkedik az átlag második világháborús történetek közül. Idei olvasmányaim fénypontja!

Maxim Kiadó, 2013. 

(A Maxim Kiadótól kifejezetten jó ötlet volt a Mont Blanc válogatás, azt hiszem, lesz még mit olvasnom a sorozatból! A kiadó honlapján bele lehet olvasni a könyvbe és érdekes interjúkat is találhattok.)



10**/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!