2013. április 5., péntek

Bibi



Gárdonyi Géza: Bibi


Nagyon szeretem Gárdonyit, szépen ír és amit ír, az is közel áll a szívemhez. Nem csalódtam a Bibi című kisregényében sem. Wak Lukács, az árva fiú, aki az intézeti évek után úgy dönt, papnak áll és az apró faluban, Iharszegen lángra a gyúl szíve az árva kislányért, Bibiért. Gyakorlatilag ez a történet gerince. Azt nem tudtam meg, hogy Bibi miért olyan nagyon különleges, hiszen se nem kifejezetten okos, és úgy érzem, nem is túl szépséges. Dehát ilyen az igazi szerelem: nincs magyarázat, nincsenek miértek.
Nagyon erős hangulatú könyvecske... Az elején annyira elhittem, ahogy Lukács mesél az érzéseiről, a fájdalomról, amiért őt sosem ölelték anyai karok, őrá sosem figyelt senki, hogy újra át kellett gondolnom és olvasnom Gárdonyi életrajzát: nem, ő nem volt árva, ő szerető családban nevelkedett. Annyira valóságosak voltak számomra Lukács szavai...

Természetesen nálam Az én falum maradt a kedvenc, de A Bibi is az egyik legjobb Gárdonyi az általam olvasottak közül.


10/10

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ezt a regényt megint csak a te ajánlód alapján olvastam el.Köszönöm!
    Nekem is tetszett.Jobban tetszett,mint az Egri csillagok, igaz, az más kategória. Szerintem Gárdonyinak ez amolyan személyes összegző regénye, hitvallása halálról, környezeti hatásokról,pszichológiáról való gondolatainak kifejeződése.A történet csak keret.Érdekes, mély gondolatokkal rendelkező mű.

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!