2013. április 7., vasárnap

Babapszichológia



Vida Ágnes: Babapszichológia


Gyermeket nevelni könyvből nem lehet. Ezt minden szülő tudja vagy idővel ráébred. Mégis azt gondolom, hogy mértékkel olvasgatva és hasznosítva nem haszontalanok a gyermeklélekkel, gyermekneveléssel foglalkozó könyvek (bár elég sok a szemétre való közöttük!). Vida Ágnes könyvét azért szerettem és ajánlom, mert rengeteg témát felölel, nagyrészt olyanokat, amivel kapcsolatban a kezdő szülők a legtöbb szorongást, félelmet élik meg: szoptatás, alvás, etetés, és a többi. Elég átgondolt, logikus tanácsokkal látja el az olvasót, anélkül, hogy ítélkezne vagy kétségbe ejtene. Igazság szerint valahol ez egy mix, a legtöbb hasznos ötlet és tipp ismerősen hangzik, itt-ott már olvashattunk róla, így azt mondhatom, a javát ollózza össze az írónő.
Az elején azt mondtam, nem lehet könyvekből gyermeket nevelni, akkor miért ajánlom mégis ezt a könyvet? Sajnos a mai világban a nagycsaládok felbomlottak, sokszor a kis családok is ingatag alapokon nyugszanak, vagy bomlófélben vannak... A gyermekszám a családokban egyre csökken. Lényeg a lényeg, hogy a mai anyukák már nem látják már a környezetükben (általában!), hogyan és miként megy a gyermeknevelés, nincs előttük minta és példa. Sokszor magukra maradnak a kérdéseikkel, hiszen a szülésre már mindenféle felkészítő kurzusok léteznek, ám azt senki sem említi, mi lesz utána. Így aztán sokat szorongással, félelmekkel, kérdőjelekkel, tanácstalansággal vegyesen élik meg a kisbabás időszak csodálatos (és vissza nem térő!) napjait. Így azt gondolom, amikor az éjszaka közepén kimerülten és tanácstalanul ülünk az ordító csecsemőnk kiságya felett, aki valamilyen (legalábbis számunkra) rejtélyes oknál fogva óránként kel, jó lehet elővenni egy könyvet, amiben van néhány válasz a miértekre. Ha mást nem, ráébredünk arra, hogy nem csak nekünk van ilyen problémánk és esetleg eszünkbe juthat olyan probléma, ami addig fel sem merült az agyunkban. 

Gyermeknevelés tekintetében nekem Dr. Ranschburg Jenő az etalon, ő általában nem is nagyon ad konkrét tanácsot, sokkal inkább az elfogadásra és szerető, gyengéd légkör megteremtésére biztat. Szemléletformáló írásainak nincs párja. Na Vida Ágnes egy kicsit...  hogy is fogalmazzak... "szögletesebb" nekem. Különösen látható ez a napirendhez és az altatáshoz való hozzáállásán. Természetesen nem gyermekkínzó dolgokra kell gondolni (mint pl. Az Aludj jól, gyermekem című, kifejezetten szadizós könyvben), mindössze kicsit merevebb néhány kérdésben.

Ajánlom emellett az írónő blogját (Kismamablog), számos probléma és megoldás tárházát. 
Nem szabad azonban csodát várni, hiszen a legfontosabb a saját gyermekünk ismerete! És emellett a türelem, elfogadás, nyugalom és az örök változáshoz való alkalmazkodás :)

10/10

1 megjegyzés:

  1. Nagyon értékes és szép gondolatokkal értékeled, ajánlod a könyvet.
    Nagyon tetszenek és szimpatikusak a gondolataid! :)

    VálaszTörlés

Kíváncsian várom a gondolatodat!