2018. október 28., vasárnap

Kedvenc meseregények, mesesorozatok 1.


Régóta tervezem már, hogy aktuális kedvenc sorozatainkról készítsek egy összefoglalót. Hamar rájöttem, hogy ennél sokkal több sorozatot szeretünk, ám most az aktualitásokról szeretnék Nektek mesélni:

Berg Judit: Rumini-sorozat
Igazi kalandregény a javából, mely olyan gyerekeknek való, akik sokáig meg tudnak ülni a fenekükön és gazdag fantáziával rendelkeznek, hiszen a könyv nagyon kevés (főként fekete-fehér képet tartalmaz, bár úgy tudom, elkezdték kiadni színes rajzokkal is borsosabb áron), a fejezetek hosszúak, a cselekmény bonyolultabb, át kell látni a történéseket, a szereplőket, az összefüggéseket. A pagony.hu 6-12 éves kor közé ajánlja, mi 5 évesen kezdtük a kisfiammal, és már a 4. résznél tartunk. Összesen 8 rész jelent meg eddig. Van benne mindenféle izgalom: apró állatok (főszereplőink egerek), kalandozás egy különleges fantáziavilágban, hajózás, összeesküvés, rablótámadás, varázslat, átok, összefogás, majd végül összetartozás és győzelem.

Erwin Moser: Hol lakik a kisegér? - évszakos-sorozat
Ez kisebbeknek való, 3-6 éveseknek ajánlanám elsősorban. Moser-mesevilága sok család kedvence, gazdag fantáziával megáldott, kedves és rövid mesék ezek aranyos rajzokkal, rövidke fejezetekkel, melyek mégis összefüggésben vannak egymással, de nem épülnek szorosan egymásra. Itt is kisegerek a főszereplők, akikkel különleges dolgok történnek, varázslatosak, barátságosak, kalandosak egyszerre. Mosernek több mesekönyve is megjelent magyarul, én most az évszakos könyveket ajánlom, tavaszi és nyári a Hol lakik a kisegér? az őszi és téli az Egércirkusz.

Beck Andrea: Titoktündér-sorozat
Minden kisgyerek polcán ott a helye! Legalább az első résznek. A kisgyermekkor legáltalánosabb szorongásairól, félelmeiről, nehéz helyzeteiről szól és ezekre kínál varázslatos, mégis nagyszerűen működő megoldást. Toby, a kisfiú teljesen hétköznapi fiú, aki időnként nagyon szeretne egy helikoptert, máskor problémái vannak a barátaival vagy fél a sötétben, ám nagyon szerencsés is, hiszen egy apró tündérke, Lola, segít neki ezekben a helyzetekben különféle varázseszközök igénybevételével. Igen ám, de nem csak Toby ilyen szerencsés gyerek ezen a világon, hanem minden gyerek, aki csak odafigyel a szemünkkel nem látható dolgokra. 
A Titoktündér-sorozat eddig 7 kötetet számlált (megjelenésre kerül hamarosan a következő rész), van benne inkább kisiskolásoknak való rész is, de az első kötet és a Titkok kalendáriuma egészen biztosan jó nagyobb óvodásoknak is.

Timo Parvela: Miú és Vau - sorozat
Ez egy különleges, ún. empátiafejlesztő, finn gyermekkönyvsorozat, melynek első részéről itt írtam. Megint egy olyan könyv, amelynek minden kisgyerek polcán ott a helye, bár nagy érzések megmozgatására képes, így mi könnyedebb könyvekkel felváltva szoktuk olvasni.

Erdős István: Aprótörpe indiánok
Ez egy két részes sorozat, mely hüvelyknyi méretű indiángyerekekről szól, akik mindenféle kalandokba keverednek, kicsit mágikus és nagyon indiános. Egészen 4 éves kortól olvasható, Pásztohy Panka cuki rajzaival van tűzdelve.

Berg Judit: Lengemesék
Ez egészen új kedvencünk, az évszakokra osztott lengetörténetek. Könnyedebb, mint a Rumini, és kisebbeknek is kiváló, sokkal több rajz van benne, a fejezetek is rövidebbek. Főszereplőnk, Füttyös Vilkó és bátor és kalandkereső, kissé nyughatatlan lengegyerek, aki szzeretné, ha a haja minél hamarabb bebarnulna, azaz felnőtté válhatna a lengeközösségben. A lengéket folyamatos fenyegetés és orv támadás éri a ronda, piros fejű harácsok részéről, ami nagy kihívást jelent a közösségnek, ám Vilkó leleményessége és bátorsága számtalanszor kihúzza a lengéket a bajból. 4-5 éves kortól ajánlom. A sorozat évszakok szerint 4 részből áll, és készült belőle mesefilm is, van szakácskönyv, kalendárium is, mint kiegészítő kötetek.

M. Kácsor Zoltán: Zabaszauruszok-sorozat
Ez a legnagyobb és legelső kedvencünk! Annyira tetszett az első rész, hogy írnom kellett az írónak, mikorra várhatjuk a folytatást. Ez egy vérbeli, fantáziadús, kalandos dinós történet, a szereplők jól kidolgozottak, a történet vicces, fordulatos, rajz nincs benne túl sok, de amit van, az nagyon cuki, aranyos. Főszereplőnk Rilex, a békés tirex és baráti köre Barmol, a fogatlan Raptor, Kunyi, a keselyű, aki Rilex szájában lakik és a többiek. Az első kötetben Dínómdánom, a dínók paradicsomának felkeresésére indulnak a barátok. 5 éves kortól ajánlom.

Annie M. G. Schmidt: Titi-sorozat
A Titi-sorozat első részéről itt írtam bővebben. Ez egy 3 részes sorozat, ami egy Titi nevű jószívű, bátor kisfiúról szól, aki piros daruskocsijával száguldozik a városban és mindig készen áll arra, hogy segítsen a barátainak vagy bárki másnak, aki bajban van. 5 éves kortól ajánlom a sorozatot.

Ingo Siegner: Sárkányok szigete-sorozat
A sorozat első részéről itt írtam bővebben. Ezt a sorozatot akár 4 éves kortól olvashatjátok az apróságoknak, hiszen a fejezetek rövidek, ám annál varázslatosabbak, kalandosabbak. A fejezetek egymásra épülnek, de a cselekmény egész egyszerű, jól követhető, és a legtöbb klasszikus mesekelléket tartalmazza (tengeri szörny, boszorkány, sárkány)


-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!