2018. március 18., vasárnap

Dani biciklizni tanul



Vadadi Adrienn: Dani biciklizni tanul

Ismeritek Vadadi Adrienn mesekönyveit? Nagyon régen szemezek már vele, különösen a közösségbe kerülés és a közösségi pillanatokat középpontba hozó könyveivel, hiszen nekünk most ezek a témák aktuálisak.
A könyvtárban elsőként a Dani biciklizni tanul kötetet találtuk bent, ez gyakorlatilag a kis óvodások mindennapjaival foglalkozik, az Óvodás lettem!-sorozat egyik kötete.
3 rövidke mese található benne: Dani biciklizni tanul, Az ásítás ragadós és a Dani szerelmes lesz.
A kép-szöveg arány 2,5-3 éves kortól már élvezetessé teszi a könyvet az érdeklődőbb gyerekeknek, oldalanként szép illusztrációk (Igor Lazin kedves rajzaival, szerintem cukik és nagyon szépek) és hozzá átlagosan 2-3 mondatnyi szöveg.
A mesék közül pont a címadó biciklis fogott meg legkevésbé (és a gyerekeimet is), hiszen Dani gyakorlatilag megálmodja a biciklizés mikéntjét és már megy is, pikk-pakk. Nem ártott volna egy kis kitartás, türelem, ha az a mese mondanivalója, hogy nem megy minden elsőre, mint a karikacsapás.
A másik kettő mese viszont (a kacagós) kifejezetten megmosolygnivaló, a Dani szerelmes pedig a barátság megosztásáról szól - nekünk épp aktuális és segített a kisfiamnak egy ovis problémájának (barátság-háromszög, kisajátítás-témakör) megoldásában.
Még egy apró megjegyzés: Dani már biciklizik, meg szerelmes, de akkor miért cumizik...? Nyilván az elfogadást igyekszik a kötet erősíteni, számomra mégsem fér össze a történetekkel. A legtöbb oviban ráadásul max. kiscsoportban és alvásidőben engedélyezett a cumi, de olyanról is hallottam már, ahol ennyit sem engedtem. Esetleg ez frusztráló lehet egy épp cumit-elengedő kisgyermek számára.
A polcunkon szeretnék az írónőtől több kötetet is látni.
Kinek ajánlom? Kb. 3-5 éves gyerekeknek biztosan élvezetes lesz, fiúknak, lányoknak egyaránt.

-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!