2015. január 7., szerda

Északi fény




Jennifer Donnelly: Északi fény


Nagyon tetszett Jennifer Donnelly könyve, mely már nagyon régóta a várólistámon tanyázott, mégsem olvastam elég körültekintően utána a keletkezésének. 
Így utólag derült ki számomra, hogy az írónő egy rejtélyes gyilkosságot dolgozott fel regényes formában. A sztori 1906 tavaszán és nyarán játszódik a Nagy Jávorszarvas-tó menti Glenmore szállodában. Grace Brown, a 19 éves ruhagyári munkáslány emésztő szerelme gyúl Chester Gilette iránt. És bizony neki adja az ártatlanságát is, minek következtében áldott állapotba kerül... Gyorsan

hazautazik a szüleihez, miközben Chester rájön, hogy a fiatal munkáslány nem is olyan jó buli és udvarolni kezd egy vagyonos lánynak abban a reményben, hogy feljebb jut a társadalmi ranglétrán. Igen ám, de az epekedő Grace millió szerelmes levelet küld Chesternek, egyre csak várva, hogy majd felbukkan a szerelme és feleségül veszi. Később fenyegetőzni kezd, így Chester beadja a derekát, és a Glenmore szállóban találkoznak...
Ebben a szállóban dolgozik Mattie Gokey, aki a Grace leveleiből nyomozza ki a sztori felfedetlen szálait. Mattie szála fikció, ám az írónő bravúrosan fűzte a gyilkossági sztoriba, így megismerhetjük az Északi Erdőség tanyáin élő családok nehéz életét, egymásra utaltságát.

Nagyon tetszett a könyv, magával ragadó, nem túl terjengős az írónő stílusa, végig lekötötte az érdeklődésemet. Szimpatikus volt a kissé művészlelkű főszereplőnk, Mattie, érdekelt az élete, a gondolatai. 
Grace Brown meggyilkolása nagyon megrázta a korabeli amerikai lakosságot, nagy figyelmet kapott Chester pere és az ítélet végrehajtása is.

A gyilkosságról bővebben

10***/10

-->

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!