2014. február 12., szerda

Sarah kulcsa



Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa

Megint egy második világháború könyv, úgy látszik, most vonzom a témát. A középpontban egy igencsak felkavaró esemény áll: a párizsi Vel' d'Hiv. Több olvasmányomban előkerült már ez a téma, így nem volt számomra teljesen ismeretlen. 1942 nyarán történt, a németek ekkor elfoglalták Franciaország nagy részét és elkezdték innen is begyűjteni a zsidókat. Egy nyári hajnalon végigjárták a párizsi lakásokat és begyűjtöttek minden olyan családot, ahol 2-12 év közötti gyermekeket neveltek, ez volt a nagy razzia. Több ezer gyereket és nőt, illetve férfi került ekkor a nagy téli biciklipálya udvarára, ahol a rekkenő hőségben élelem, innivaló és illemhely nélkül töltöttek több napot. Sokan belehaltak ebbe a szó szerinti emberkínzásba. De aki túlélte, az sem örülhetett, hiszen elhurcolták a fogva tartottakat a Párizs körüli gyűjtőtáborokba, ahonnan a gyermekektől elválasztott édesanyákat egyenesen Auschwitzba deportálták. A gyermekek még magukra maradva a táborban töltöttek néhány napot, mielőtt követték a szüleiket a halálba. 
Történetünk főhőse Sarah, a 11 év körüli kislány, aki a razzia hajnalán, mielőtt családjával együtt begyűjtik, 4 éves kisöccsét bezárja a szekrénybe és elrejti a ruhájában a szekrénykulcsot. A sztori egyik szála Sarahé, ő az, aki megpróbál tűzön-vízen át visszajutni a kisöccséhez. A másik szál 2002-ben játszódik, Julia Jarmond újságírónő egyik munkája során akad a témára és Sarah történetére, mely még nem tudja, de szorosan összefonódik majd az életével.
A könyv első fele, ahol a két sztori párhuzamosan fut, nagyon tetszett, a második fele pedig inkább Julia magánéleti nyűgjeire van kiélezve azt kevésbé szerettem. Összességében érdekes, jó stílusban megírt könyv, kifejezetten tetszett, ráadásul a Holokauszt borzalmairól megint megtudtam valami újat.


 10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!