2013. október 13., vasárnap

Suite française


Irène Némirovsky: Suite française

Erre a könyvre a fülszövege és a borítója miatt figyeltem fel. Érdemes volt kihozni a könyvtárból, hiszen tényleg nagyon különleges. 
A könyv számomra két részre volt osztható, az egyik az írónő rövidke életrajza, ami tulajdonképpen a bevezető. A másik pedig maga a regény. Az írónő egy ötrészes korrajznak szánta, a második világháború idején készített portrénak, ám sajnos ez a terve nem valósulhatott meg, hiszen ő maga is a holokauszt áldozatává esett. 
A regény első fele 1940 júniusában játszódik, fő témája a párizsi exodus. A németek bevonulnak a városba, a francia hadsereg és főként Párizs lakossága pedig hanyatt-homlok menekül vidékre, ki autóval, ki szekérrel, és sokan gyalogszerrel. Az írónő kiemel néhány érdekes alakot a tömegből, a társadalom különböző rétegeiből, van közöttük bankigazgató, családanya, aggastyán, stb., akiket nyomon követ ebben az embert próbáló helyzetben.
A könyv második része egy kisvárosban játszódik valamivel később, a megszállás idején. Minden házban, minden tanyán német tisztek élnek, a lakosság pedig nagyon eltérően viszonyul hozzájuk. Ki a szerencséjét vadássza, ki a foglyul ejtett fiát gyászolja, ki a szerelmet keresi.
Nagyon érdekes szereplők kerültek kidolgozásra (igen aprólékosan!), a könyv témája ellenére egyáltalán nem nyomasztó. Ez egy teljesen más világháborús könyv, egyáltalán nem hasonlít azokra, amelyeket eddig olvastam. Az ember ember marad, és személyiségének igazi mélységei sokszor csak válságállapotban bukkannak a felszínre.
Sajnálom is, hogy az írónő nem tudta befejezni a munkáját, még szerencse, hogy ez a két rész megmaradt az utókornak (ezeknek is kalandos volt ám az élete!).



10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!